Barcino-Tarraco-Roma. Poder i prestigi en marbre

L’omnipresència de marbres i altres roques ornamentals (marmora) a les ciutats antigues, tant als municipis i colònies de l’Imperi —com Barcino— com a les grans metròpolis provincials —com Tarraco—, revela de manera contundent com el poder de Roma, la gran capital, es projecta en totes les manifestacions, polítiques, econòmiques i socials.

D’altra banda, les estratègies i capacitats tècniques dels antics romans mostren l’altíssim grau d'adaptabilitat i potència logística per explotar les pedreres, distribuir el material a través de grans rutes comercials i transformar-lo al servei de la imatge de l’Imperi: un missatge de poder i prestigi que roman eternament vinculat al marbre. En aquesta reunió volem posar l’èmfasi en el valor d’aquests materials com a símbols d’estatus, presents en la decoració arquitectònica, l’escultura i l’epigrafia monumental, entre d’altres.

Barcino-Tarraco-Roma és el resultat de la confluència dels projectes de recerca «Officinae lapidariae tarraconenses. Canteras, talleres y producciones artísticas en piedra de la Provincia Tarraconensis» (HAR2015-65319-P, MINECO/FEDER, UE) i «El mensaje del mármol: prestigio, simbolismo y materiales locales en las provincias occidentales del Imperio romano entre las épocas antigua y altomedieval a través del caso de Hispania» (PGC2018-099851-A-I00, MINECO/FEDER, UE), que apleguen especialistes de diferents àmbits acadèmics i diverses disciplines científiques d’àmbit català, peninsular i internacional. 

Coordinació científica:
Iana Gorostidi Pi (Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Universitat Rovira i Virgili) i Anna Gutiérrez Garcia-M. (Institut Català d’Arqueologia Clàssica)

Programa del seminari 'Barcino-Tarraco-Roma. Poder i prestigi en marbre'

 

 

Lloc

MUHBA Pl. del Rei, Sala de Martí l’Humà
Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa

Data

21-23.11.2019

Reserva d'entrades i activitats

Entrada gratuïta
Es recomana reserva prèvia aquí.

Informació

informaciomuhba@bcn.cat

Per a qualsevol altra informació:
93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
faceebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura