El nou MUHBA Oliva Artés:
un laboratori urbà

L’espai MUHBA Oliva Artés ha culminat la segona fase de les obres de rehabilitació amb una adaptació del projecte de l’equip d’arquitectes BAAS i ja reuneix prou condicions per incorporar-se al triangle de patrimoni, relats històrics i laboratori urbà que conforma la nova museologia urbana propugnada pel MUHBA.
Mentre ens preparem per fer més accessible el MUHBA Centre de Col·leccions com a espai d’innovació patrimonial inserit a la Zona Franca, i mentre avancen els plans per fer del MUHBA Casa Padellàs la futura casa del relat històric, el MUHBA Oliva Artés s’avança com a laboratori urbà per pensar, en clau històrica i barcelonina, el futur de les ciutats.
Aquest laboratori urbà del MUHBA amb format ciutadà, com a mercat d’idees, i amb format juvenil, com a museu escola, es compon de capes successives que envolten un espai central dedicat al pensament urbà.
El primer embolcall és l’exposició estable sobre la ciutat contemporània, la que és filla de l’embranzida iniciada amb les manufactures d’indianes al segle XVIII, les quals permeten establir una base industrial sòlida fins a finals del segle XX, que avui es reivindica davant les febleses de l’opció turística. L’embolcall té per nom Interrogar Barcelona.
El segon embolcall, ara en formació i que s’obrirà el 2021, el constitueixen les exposicions temporals sobre aquests segles contemporanis, començant per les dedicades a dues bases de la consolidació social de la ciutat: una història de l’habitatge i la construcció de les perifèries i una altra sobre el joc de futbol i la vertebració social de barris i metròpolis. En seguiran d’altres.
Al cor, l’espai laboratori, amb perspectiva històrica i en comparació amb altres ciutats. Un espai laboratori que no es presenta bo i fet, sinó que ara s’aspira a començar a construir amb la contribució de la ciutadania de prop i de lluny per tenir-lo a punt el 2023, en el vuitantè aniversari del museu. Un espai incorporat als projectes d’innovació de l’Eix de Pere IV, al bell mig del 22@ i a un pas de BIThabitat, un altre equipament municipal orientat a la innovació urbana.
L’objectiu: que el MUHBA Oliva Artés sigui la Casa dels Codis Urbans, fent tàndem amb el MUHBA Centre de Col·leccions com a Casa del Patrimoni Urbà a la Zona Franca i amb el MUHBA Padellàs com a Casa de la Història de Barcelona. Un lloc per conèixer, pensar i reinventar els codis tecnològics, econòmics, socials, polítics i culturals de la ciutat. Un espai de lectura urbana: de la nova tecnologia blockchain, com a base d’un Internet tal vegada més distributiu, a la reinvenció dels paisatges com a entorn de les nostres vides. En suma, un espai de coneixement i d’interacció veïnal, ciutadà i global des del qual el visitant pot continuar cap al futur l’eix patrimonial del Besòs.
Propostes
Cap al MUHBA Laboratori 2023
Presentació del projecte. 12 de novembre, 18 h
MUHBA Oliva Artés, en ple «Eix Pere IV arrova», ha de ser un espai compartit per conèixer, pensar i reinventar els codis tecnològics, econòmics, socials, polítics i culturals de la ciutat, en clau històrica i barcelonina. Amb la participació d’entitats diverses, universitats i centres de recerca.
Feu la reserva aquí
MUHBA Col·lecció Contemporània. Adquisicions i projectes
26 de novembre, 18 h
Col·loqui sobre la construcció de la col·lecció contemporània dels museus de ciutat. Hi participaran els representants de les darreres donacions i préstecs al MUHBA en diàleg amb l’equip de Col·leccions del museu. Presentació de Joan Roca i Josep Bracons.
Feu la reserva aquí
Barcelona, el futbol i la ciutat al segle XX
Exposició virtual. 10 de desembre, 18 h
En temps de la covid-19 el museu es reinventa i inaugura en format virtual aquesta exposició prevista per al 2021 que tindra format presencial. Una mostra sobre el paper dels jocs, en essència el futbol, en la vertebració social de barris i metròpolis.
Feu la reserva aquí
Visites i itineraris
Vegeu el plànol Espais i relats.
MUHBA Oliva Artés
C. d'Espronceda, 142-146
(Parc del Centre del Poblenou)
08018 Barcelona
Tel.93 256 21 00
informaciomuhba@bcn.cat
Per qualsevol altra informació: 93 256 21 22
(de dilluns a divendres laborables, de 10 a 14
i de 16 a 19 h)
barcelona.cat/museuhistoria
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA
Dimecres, de 16 a 20 h.
Dissabtes i diumenges, 10 a 15 h i de 16 a 20 h.
* Museu laboratori en construcció.
L'última hora d'entrada a qualsevol centre del museu serà mitja hora abans del seu tancament.
Dies de tancament de tots els centres del MUHBA: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.
Metro: Poblenou i de Selva de Mar (L4)
Bus: H14, V27 i B25.
Tram: Fluvià (T4)