MUHBA El Call

La seu del Museu d’Història de Barcelona al Call, inaugurada al març de 2015, està ubicada al bell mig de l’antic barri jueu, on hi havia la casa de Jucef Bonhiac, antic teixidor de vels. Es tracta d’un edifici d’origen medieval on es conserven restes originals dels segles XIII i XIV.

El Call manté el nom de quan era el barri dels jueus de Barcelona, presents a la ciutat des d’antic i amb un paper molt actiu en la comunitat urbana de l’edat mitjana. La paraula call significava carrer petit o carreró i només més endavant va designar el conjunt de l’espai on residien els jueus. Tot i que era un recinte tancat, els seus habitants no vivien aïllats i al marge de la comunitat. De fet, alguns jueus arribaren a exercir importants càrrecs públics com el de batlle, recaptador d’impostos o ambaixador i contribuïren a l’expansió comercial de Barcelona. Dins del seu llegat també s’han d’incloure figures cabdals de la tradició rabínica com en Salomó ben Adret (1235-1310). Finalment, el Call va ser violentament assaltat l’any 1391. Aquest pogrom suposà l’ocàs i desencadenà la dispersió de la comunitat jueva de Barcelona.

El MUHBA El Call constitueix el millor punt de partida per endinsar-se en la vida de la comunitat jueva a la Barcelona dels temps medievals. Aquest museu aborda la trajectòria d’aquest col·lectiu en connexió amb la història de la ciutat i mostra l’esplendor del seu llegat cultural. L’objectiu no és només retratar els seus trets distintius o les fites que van aconseguir sinó tractar de comprendre la relació que hi havia entre els jueus i la resta de la població de la ciutat de Barcelona.

Guia del Centre

Llibret de sala de l'exposició Els jueus a la Barcelona medieval

Tour virtual a l'exposició Hagadàs. L'esplendor jueva del gòtic català

 

PROPERES ACTIVITATS DEL MUSEU

ACTIVITATS ESCOLARS RELACIONADES

Enllaços

Plànol ruta El Call

El Call Major

El Call Major va ser el primer assentament específicament jueu de la ciutat. Ocupava el quadrant nord-oest de l’antiga Barcino, i molts carrers de la zona conserven el mateix traçat de quan Barcelona era colònia romana. El Call va esdevenir un espai tancat, però tot i així, els jueus no hi vivien aïllats: tenien cases i obradors fora del Call, i propietats i terres de conreu al pla de Barcelona.

El Call Menor

A començaments del segle XIII la població del Call havia crescut tant que el barri s’havia quedat petit. Per això s’organitzà fora de la ciutat emmurallada un altre espai conegut com a Call Menor. Estava composat de cinc illes de cases, amb una plaça i una sinagoga. Es difícil imaginar el seu aspecte original, ja que ha canviat molt: la sinagoga es reconvertí en església-convent i la construcció del carrer Ferran, al segle XIX, comportà la desaparició de la seva plaça. En general, dels edificis jueus en queden poques restes, ja que van ser reconvertits en cases de veïns arran del creixement de la ciutat industrial dintre les muralles.

Els jueus i Barcelona

La primera notícia documentada sobre l’existència d’un barri jueu a la ciutat és del segle XI. Malgrat tot, se sap que ja hi havia jueus a Barcelona des de dos segles abans. Aquella comunitat va tenir un paper important, tot contribuint a l’expansió comercial de la ciutat. A més de respectar les seves pròpies tradicions (l’ús del calendari lunar, l’observança del sàbat...) tenien institucions pròpies i no depenien de les autoritats municipals, sinó del rei directament.

De la concòrdia a l'assalt

Les relacions entre la comunitat cristiana i la jueva eren inicialment bones: posseïen negocis en comú, i els comtes-reis confiaven a jueus càrrecs públics de gran importància, com els de batlle reial, recaptador d’impostos o ambaixador. L’any 1215 el concili IV del Laterà adoptà diverses mesures contra els jueus: control dels préstecs, prohibició d’ocupar càrrecs que suposin autoritat sobre els cristians, obligació de portar senyals en els vestits... la convivència anà degradant-se fins l’agost de 1391, en què el Call va ser assaltat i van morir 300 dels seus veïns. Barcelona no tornaria a tenir mai més un barri específicament jueu.

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

Placeta de Manuel Ribé, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 22
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa

Horari de visita

Dimecres, d'11 a 14 h.
Diumenges, d'11 a 15 h i de 16 a 19 h.

Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.

Activitats escolars relacionades

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Preu

Entrada normal: 2 €

Entrada reduïda: 1,50 €, menors de 29 anys, majors de 65 anys, carnet de biblioteques de Barcelona, targeta rosa reduïda, carnet de família nombrosa i carnet de família monoparental.

Entrada gratuïta: menors de 16 anys, targeta rosa gratuïta, membres de l’ICOM, Barcelona Card i Associacions Museòlegs de Catalunya, guies turístics, periodistes acreditats, passi metropolità d'acompanyant d'una persona amb discapacitat, professors d'ensenyament reglat, promoció 'Gaudir +'. Primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00 h.

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Accés

Metro: Liceu (L3) i Jaume I (L4)
Bus: 120, V17 i 45
Barcelona Bus Turístic: ruta sud (vermella) / ruta sur (roja) / south route (red)