MUHBA a Fabra i Coats

La fàbrica Fabra i Coats és un recinte d'un interès patrimonial excepcional, que segueix el model dels conjunts industrials anglesos. La recuperació del complex ha permès preservar en gran mesura el conjunt edificat, que hores d'ara ja comença a acollir entitats i projectes culturals i educatius. El projecte impulsat des del MUHBA, que inclou les grans sales del sistema energètic junt amb d'altres espais, s'orienta cap a la creació d’un espai museístic centrat en la relació entre ciutat i treball. El projecte incorpora els arxius i els objectes de la remarcable col·lecció cedida a la ciutat per l'Associació d'Amics de la Fabra i Coats.

Premi Ciutat de Barcelona 2014 a l’obra 'Barcelona, una capital del fil. Fabra i Coats i el seu model de gestió (1903-1936)' de Pere Colomer Roma

A Catalunya s’han inventariat 41 màquines de vapor industrials, però poques instal·lacions de calderes han arribat fins als nostres dies, la del vapor Aymerich, Amat i Jover a Terrassa i la de la Casa de les Aigües a Montcada i Reixach en són dos exemples. La recuperació de la Sala de Calderes de Can Fabra és, tant per les seves dimensions com per la documentació relativa a la seva trajectòria, una aportació important que permet avançar en el coneixement de l’evolució i les funcions d’aquestes instal· lacions. 

 

Antecedents històrics

El 1903 es va constituir a Barcelona, fruit de l’acord entre la família Fabra i la multinacional escocesa Coats, la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra i Coats, dedicada a la fabricació de fils de cosir i xarxes de pesca. Durant més de vuitanta anys, aquesta empresa pionera en l’aplicació de processos productius i comercials innovadors i sensible en l’aplicació dels drets laborals dels seus treballadors, coneix una forta expansió. El seu impacte sobre la vida econòmica i social del barri de Sant Andreu és innegable. La crisi dels anys setanta i els processos de reconversió posteriors, amb tancaments i acomiadaments, així com el fenòmen globalitzador, amb la deslocalització com a efecte principal, van conduir a la fi de l’empresa l’any 2005.

 

Properes activitats del museu

Guia del Centre
 

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

C/ Sant Adrià, 20
08030 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
reservesmuhba@bcn.cat
veure mapa

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
https://www.facebook.com/museuhistoriabarcelona
twitter.com/bcncultura

Horari

ESPAI PROVISIONALMENT TANCAT

De dilluns a dissabte només per a grups guiats amb reserva prèvia (consulteu els preus aquí)

Tancat per treballs de manteniment

Preu

Entrada normal: 2,00 €

Entrada reduïda: 1,5 €, menors de 29 anys, majors de 65 anys, carnet de biblioteques de Barcelona, targeta rosa reduïda, carnet de família nombrosa, carnet de família monoparental i grups superiors a 10 persones.

Entrada gratuïta: menors de 16 anys, targeta rosa gratuïta, membres de l’ICOM, Barcelona Card, Associacions Museòlegs de Catalunya, guies turístics, periodistes acreditats, passi metropolità d'acompanyant d'una persona amb discapacitat, professors d'ensenyament reglat, promoció 'Gaudir +', primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00 h.

Preu grups guiats consulteu aquí

Accés

Metro: L1 (Sant Andreu)
Bus: 11, 40, 73, 126 i N9
Renfe: Sant Andreu Comtal
Bicing: Malats, pl. Orfila, pl. Estació 12, Gran de Sant Andreu 99-97 i pl. Sol dels Paletes, 3