MUHBA Park Güell

La Casa del Guarda del Park Güell és un dels exemples d’habitatge modest construït per Gaudí entre 1901 i 1903 com a lloc de residència del porter del que inicialment havia de ser una urbanització. Aquest petit espai, concebut per a ús d’una família humil, presenta una gran riquesa i complexitat compositiva. Gestionat pel MUHBA, s’hi mostra l’exposició Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà mitjançant tres nivells d’explicació: la casa, el parc i la ciutat, que es corresponen amb els tres pisos de l’edifici.

El discurs expositiu presenta en primer lloc els aspectes tècnics i constructius de la casa i la relació amb altres habitatges ideats per Gaudí, seguidament aborda la fructífera relació intel·lectual i constructiva entre Güell i Gaudí, i les característiques del primitiu projecte d’urbanització residencial privada, reconvertit en parc municipal a l’any 1926. Finalment, tracta de la inserció del Park Güell a la Barcelona dels anys d’esclat del modernisme, relacionant-los amb la voluntat de representació i d’ambició de capitalitat per part de les elits barcelonines als inicis del segle XX.

El Park Güell s’inscriu en el projecte urbanístic de l’Eixample de Barcelona ideat per Ildefons Cerdà. Una ciutat que va esdevenir una gran metròpolis després de l’Exposició Universal de 1888 i punt d’atracció d’un incipient turisme. La ciutat, que es troba en ple procés d’expansió, actua urbanísticament de manera simultània a la ciutat antiga (iniciant l’obertura de la Via Laietana), a l’Eixample i als vells suburbis fabrils de la plana, de caràcter més industrial i popular, que es comencen a urbanitzar.

L’any 1900 l’empresari Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció del Park Güell, una zona residencial per a famílies benestants. L’arquitecte va idear un nou model urbà seguint els sistemes britànics de cases envoltades de jardí, però va anar molt més enllà, trencant els límits estètics entre natura i obra d’art, entesa com “artifici”. Les obres van començar el 1900 i el 1914 es paralitzen. La urbanització privada va ser adquirida per l’Ajuntament el 1922 i va passar a ser un espai públic el 1926. El 1984 és declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Un dels criteris de treball del MUHBA és l’aprofundiment i articulació del discurs museístic mitjançant una diversitat de formats, així com la col·laboració amb institucions i agents de l’àmbit públic i privat. La nova proposta municipal de visita pública al Park Güell, gestionada per B:SM, on el Museu ha elaborat i dissenyat els continguts i el sistema de visita desenvolupats en diferents formats ha estat un bon i reeixit exemple. També la publicació de les Guies Urbanes: Gaudí/BCN i Parcs/BCN, l’edició facsímil del llibre Barcelona artística e industrial aparegut a l’any 1917.

 

                        

 

PROPERES ACTIVITATS A MUHBA PARK GÜELL

DIÀLEGS AL PARK (a MUHBA Casa del Guarda)

El Park Güell i els seus orígens, 1894-1926
14 de desembre, a les 12 h
Presentació del llibre de Mireia Freixa i Mar Léniz, que recull el resultat de la recerca realitzada els darrers anys.

 

LA CIUTAT I EL PARK

La Barcelona dels López, els Güell i Gaudí
10 de novembre, de 10 a 12 h
A càrrec de Xavier González Toran.
Un recorregut per Ciutat Vella per contemplar la petjada que hi van deixar els López i els Güell, emparentats a partir del matrimoni d’Isabel López i Bru amb
l’industrial Eusebi Güell i Bacigalupi, l’amic i client de confiança d’Antoni Gaudí.
Inici: pl. d’Antonio López. Final: Palau Güell, c. Nou de la Rambla

Gràcia 1900. L’aparador burgès d’un barri obrer
8 de desembre, de 10.30 a 13.30 h
Itinerari que comença al barri de la Salut, un indret d’esbarjo per a les classes treballadores i un dels territoris escollits per les elits barcelonines per construir-hi la segona residència en el tombant del segle xx, i avança pels carrers de l’antiga vila de Gràcia, on encara avui podem admirar les grans cases de l’època i on trobem traces dels conflictes i les contradiccions característics de la metròpoli moderna.
Inici: porta del Carmel del Park Güell. Final: Jardinets de Gràcia

El Park Güell i Barcelona
15 de desembre, de 9 a 11 h
Visita a la Casa del Guarda i itinerari que ressegueix el procés de construcció i formalització del Park Güell i la seva relació amb la
ciutat de Barcelona.
MUHBA Casa del Guarda del Park Güell, c. Olot, s/n

 

LA NATURA I EL PARK
Passejada botànica i fotogràfica pel Park Güell
5 d’octubre i 23 de novembre, d’11.30 a 13.30 h
A càrrec de Josep Maria Llorach.
Un recorregut pel Park, apropant-nos a aquelles plantes que més ens cridin l’atenció, aprenent a conèixer les seves particularitats i intentant plasmar-les en les nostres fotografies.
Inici: punt d’accés de l’av. del Santuari de Sant Josep de la Muntanya.
Final: Plaça de la Natura del Park Güell

El Park Güell, entre cultura i natura
20 d’octubre i 1 de desembre, d’11 a 13 h
A càrrec d’Oriol Porcel.
Itinerari paisatgístic que vol explicar què hi fa el Park Güell al vessant de la Muntanya Pelada mirant cap a l’Eixample, com s’adapta al seu entorn i es proposa com una continuïtat que difumina el pas de la natura vers la ciutat… o a la inversa!
Inici: Mirador de Joan Sales. Final: pl. de la Natura del Park Güell

El Park Güell: l’arquitectura feta natura
20 d’octubre i 1 de desembre, d’11 a 13 h
A càrrec de David Gimeno.
Passejada per conèixer la diversitat botànica i faunística del Park Güell, entendre l’experiència naturalista de Gaudí, la interpretació que en feia en la seva obra i com la natura va definir les formes i colors de la seva arquitectura.
Inici: accés de l’av. Coll del Portell. Final: Plaça de la Natura del Park Güell
Aquestes activitats es fan amb la col·laboració l’Aula Ambiental Bosc Turull.

 

Informació complementària

Guia del centre

Un passeig virtual

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

c/ d’Olot, s/n
08024 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
facebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura

Horari de visita

febrer de 8.30 a 17.30 h
març de 8.30 a 18 h
abril de 8.00 a 19.30 h
maig de 7.30 a 20.30 h
 
L’últim accés és mitja hora abans de l’hora de tancament.

Activitats escolars relacionades

Preu

La visita a la Casa del Guarda forma part de la visita al Conjunt Monumental del Park Güell, i es regirà per les condicions d'accés al Park Güell.

Veure més informació a: http://www.parkguell.cat

Amb l'entrada combinada del MUHBA el visitant gaudirà d'un 21% de descompte a l'entrada del Park Güell.

Transport

Metro: Lesseps (L3)
Bus: 24, 25, 116
Barcelona Bus Turístic: Ruta Nord (Blava)