MUHBA Park Güell

La Casa del Guarda del Park Güell és un dels exemples d’habitatge modest construït per Gaudí entre 1901 i 1903 com a lloc de residència del porter del que inicialment havia de ser una urbanització. Aquest petit espai, concebut per a ús d’una família humil, presenta una gran riquesa i complexitat compositiva. Gestionat pel MUHBA, s’hi mostra l’exposició Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà mitjançant tres nivells d’explicació: la casa, el parc i la ciutat, que es corresponen amb els tres pisos de l’edifici.

El discurs expositiu presenta en primer lloc els aspectes tècnics i constructius de la casa i la relació amb altres habitatges ideats per Gaudí, seguidament aborda la fructífera relació intel·lectual i constructiva entre Güell i Gaudí, i les característiques del primitiu projecte d’urbanització residencial privada, reconvertit en parc municipal a l’any 1926. Finalment, tracta de la inserció del Park Güell a la Barcelona dels anys d’esclat del modernisme, relacionant-los amb la voluntat de representació i d’ambició de capitalitat per part de les elits barcelonines als inicis del segle XX.

El Park Güell s’inscriu en el projecte urbanístic de l’Eixample de Barcelona ideat per Ildefons Cerdà. Una ciutat que va esdevenir una gran metròpolis després de l’Exposició Universal de 1888 i punt d’atracció d’un incipient turisme. La ciutat, que es troba en ple procés d’expansió, actua urbanísticament de manera simultània a la ciutat antiga (iniciant l’obertura de la Via Laietana), a l’Eixample i als vells suburbis fabrils de la plana, de caràcter més industrial i popular, que es comencen a urbanitzar.

L’any 1900 l’empresari Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció del Park Güell, una zona residencial per a famílies benestants. L’arquitecte va idear un nou model urbà seguint els sistemes britànics de cases envoltades de jardí, però va anar molt més enllà, trencant els límits estètics entre natura i obra d’art, entesa com “artifici”. Les obres van començar el 1900 i el 1914 es paralitzen. La urbanització privada va ser adquirida per l’Ajuntament el 1922 i va passar a ser un espai públic el 1926. El 1984 és declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Un dels criteris de treball del MUHBA és l’aprofundiment i articulació del discurs museístic mitjançant una diversitat de formats, així com la col·laboració amb institucions i agents de l’àmbit públic i privat. La nova proposta municipal de visita pública al Park Güell, gestionada per B:SM, on el Museu ha elaborat i dissenyat els continguts i el sistema de visita desenvolupats en diferents formats ha estat un bon i reeixit exemple. També la publicació de les Guies Urbanes: Gaudí/BCN i Parcs/BCN, l’edició facsímil del llibre Barcelona artística e industrial aparegut a l’any 1917 i el llibre El Park Güell i els seus orígens.

 

Videos de la presentació del llibre El Park Güell i els seus orígens: Primera part i segona part.

 

                        

 

PROPERES ACTIVITATS A MUHBA PARK GÜELL

VISITES COMENTADES, ITINERARIS, DIÀLEGS i JORNADES GASTRONÒMIQUES AL PARK GÜELL 

Diàlegs a la Casa del Guarda del Park Güell:

  • La urbanització del Marquès de Marianao i el park del Comte Güell: conflicte de formes, conflicte social a càrrec de Mireia Freixa, UB, i Mar Léniz, arquitecte.15/4/2020
  • Cuina, teatre i modernitat, 1888-1919 a càrrec d’Eva Saumell, filòloga i actriu. 13/5/2020

MUHBA Casa del Guarda del Park Güell. 19 h.
Gratuïts. Amb reserva prèvia al web del MUHBA.
Places limitades. Amb la col·laboració de B:SM

Visites i itineraris:

El park Güell i Barcelona. Visita i itinerari
Visita a la Casa del Guarda del Park Güell i itinerari que ressegueix el procés de construcció i formalització del Park Güell i la seva relació amb la ciutat de Barcelona.
Gratuït. Amb reserva prèvia. 
Diumenge 1 de març de 2020, de 9 a 11 h. 2 €, amb reserva prèvia.
MUHBA Casa del Guarda del Park Güell, C/Olot.

Gràcia 1900. L'aparador burgès d'un barri obrer. Itinerari
Des del barri de la salut, un indret d’esbarjo per a les classes treballadores i un dels territoris escollits per les elits barcelonines a l’hora de construir la segona residència. Un recorregut, des del barri de la Salut, pels carrers de l’antiga vila de Gràcia on encara avui podem admirar les grans cases de tombant segle XX, i on trobem traces dels conflictes i les contradiccions característics de la metròpoli moderna.
MUHBA Park Güell, 15 de març i 18 d’octubre del 2020
Inici: porta del Carmel del Park Güell.
Final: Jardinets de Gràcia, de 10.30 a 13.30 h. 2 €, amb reserva prèvia.

Barcelona 1902: Urbanitzar la muntanya pelada. Itinerari
Itinerari pel Park Güell que explica el procés de construcció i formalització del parc. La ruta envolta el recinte monumental del Park Güell però no hi entra.
Diumenge 16 de febrer i 28 de juny de 2020 de 10,30 a 12,30 h. 
MUHBA Casa del Guarda del Park Güell, C/Olot. 2 €, amb reserva prèvia.

La Barcelona dels López, els Güell i Gaudí
Un recorregut per ciutat vella per contemplar la petjada que hi van deixar els López i els Güell, emparentats a partir del matrimoni d’Isabel Löpez i Bru amb l’industrial Eusebi Güell i Bacigalupi, l’amic i client de confiança d’Antoni Gaudí.
Diumenge 31 de maig, de 10 a 12 h
Inici: Plaça d’Antoni López
Final: Palau Güell C/Nou de la Rambla, 2 € amb reserva prèvia.

La primera balconada de Barcelona. El creixement de la ciutat vist des dels Tres Turons
Itinerari que mostra com els episodis successius de la història de la ciutat han deixat empremta en la primera balconada muntanyosa, la dels Tres Turons, des del Carmel a Vallcarca, passant pel Park Güell. El recorregut permet gaudir d’una de les millors vistes sobre la ciutat.
Inici: MUHBA Turó de la Rovira. Final: Vallcarca
Diumenge: 24 de maig i 6 de setembre de  2020, de 10 a 13 h.

Totes les visites i itineraris es fan amb la col·laboració de B:SM, al preu de 2 € per persona i requereixen reserva prèvia.

 

Jornada Gastronòmica 

El gran vermut del Park Güell

Menjar i viure a Barcelona cap al 1910

Conferències, degustacions, recitals i música, un recorregut culinari pel que menjaven i bevien els ciutadans i les ciutadanes de Barcelona entorn de l’any 1910. Per a donar a conèixer una nova perspectiva sobre les menges barcelonines i un patrimoni alimentari que està en procés de recerca i restitució gastronòmica.

Degustació, recital i música
Diumenge 24 de maig de 2020. Pati de l’Escola Baldiri Reixac, de 12 a 14 h. 6 €. Amb reserva prèvia. Amb la col·laboració de B:SM

Nit dels museus. Dissabte 16 de maig
Obrirem la casa del Guarda fins a la 1 de la matinada.

De 19 a 21:30 h farem itineraris d’1 hora.
El park Güell i Barcelona. Visita i itinerari.
Visita a la Casa del Guarda del Park Güell i itinerari que ressegueix el procés de construcció i formalització del Park Güell i la seva relació amb la ciutat de Barcelona. Gratuït. Amb reserva prèvia. 

Informació complementària

Guia del centre

Un passeig virtual

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

c/ d’Olot, s/n
08024 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
facebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura

Horari de visita

febrer de 8.30 a 17.30 h
març de 8.30 a 18 h
abril de 8.00 a 19.30 h
maig de 7.30 a 20.30 h
 
L’últim accés és mitja hora abans de l’hora de tancament.

Activitats escolars relacionades

Preu

La visita a la Casa del Guarda forma part de la visita al Conjunt Monumental del Park Güell, i es regirà per les condicions d'accés al Park Güell.

Veure més informació a: http://www.parkguell.cat

Amb l'entrada combinada del MUHBA el visitant gaudirà d'un 20% de descompte a l'entrada del Park Güell.

Transport

Metro: Lesseps (L3)
Bus: 24, 25, 116
Barcelona Bus Turístic: Ruta Nord (Blava)