MUHBA Park Güell

La Casa del Guarda del Park Güell és un dels exemples d’habitatge modest construït per Gaudí entre 1901 i 1903 com a lloc de residència del porter del que inicialment havia de ser una urbanització. Aquest petit espai, concebut per a ús d’una família humil, presenta una gran riquesa i complexitat compositiva. Gestionat pel MUHBA, s’hi mostra l’exposició Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà mitjançant tres nivells d’explicació: la casa, el parc i la ciutat, que es corresponen amb els tres pisos de l’edifici.

El discurs expositiu presenta en primer lloc els aspectes tècnics i constructius de la casa i la relació amb altres habitatges ideats per Gaudí, seguidament aborda la fructífera relació intel·lectual i constructiva entre Güell i Gaudí, i les característiques del primitiu projecte d’urbanització residencial privada, reconvertit en parc municipal a l’any 1926. Finalment, tracta de la inserció del Park Güell a la Barcelona dels anys d’esclat del modernisme, relacionant-los amb la voluntat de representació i d’ambició de capitalitat per part de les elits barcelonines als inicis del segle XX.

El Park Güell s’inscriu en el projecte urbanístic de l’Eixample de Barcelona ideat per Ildefons Cerdà. Una ciutat que va esdevenir una gran metròpolis després de l’Exposició Universal de 1888 i punt d’atracció d’un incipient turisme. La ciutat, que es troba en ple procés d’expansió, actua urbanísticament de manera simultània a la ciutat antiga (iniciant l’obertura de la Via Laietana), a l’Eixample i als vells suburbis fabrils de la plana, de caràcter més industrial i popular, que es comencen a urbanitzar.

L’any 1900 l’empresari Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció del Park Güell, una zona residencial per a famílies benestants. L’arquitecte va idear un nou model urbà seguint els sistemes britànics de cases envoltades de jardí, però va anar molt més enllà, trencant els límits estètics entre natura i obra d’art, entesa com “artifici”. Les obres van començar el 1900 i el 1914 es paralitzen. La urbanització privada va ser adquirida per l’Ajuntament el 1922 i va passar a ser un espai públic el 1926. El 1984 és declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Un dels criteris de treball del MUHBA és l’aprofundiment i articulació del discurs museístic mitjançant una diversitat de formats, així com la col·laboració amb institucions i agents de l’àmbit públic i privat. La nova proposta municipal de visita pública al Park Güell, gestionada per B:SM, on el Museu ha elaborat i dissenyat els continguts i el sistema de visita desenvolupats en diferents formats ha estat un bon i reeixit exemple. També la publicació de les Guies Urbanes: Gaudí/BCN i Parcs/BCN, l’edició facsímil del llibre Barcelona artística e industrial aparegut a l’any 1917 i el llibre El Park Güell i els seus orígens.

 

Videos de la presentació del llibre El Park Güell i els seus orígens: Primera part i segona part.

Diàleg del Park Güell: La urbanització del marquès de Marianao i el park del comte Güell: conflicte de formes i conflicte social (Mireia Freixa i Mar Leniz) 

 

El Muhba us ofereix dos recursos digitals per conèixer la casa del guarda des de la web del museu. Mitjançant la visita virtual podreu recórrer lliurement la Casa del Guarda i consultar la museografia interactiva. Accedint a l'enllaç de sota, l'aplicatiu de la visita virtual es carregarà i s'obrirà en una finestra nova. Us podreu desplaçar per l'interior de la casa amb les tecles dels cursos i el ratolí. L'aplicació fa us de WebGL, que pot no estar suportat per algunes targetes gràfiques antigues. Els detalls estan disponibles aquí aquí.

També us oferim una visita condensada en format de vídeo, que podreu veure al reproductor inferior o al nostre canal de Youtube

                        

 

Informació complementària

Guia del centre

Un passeig virtual per la Casa del Guarda del Park Güell

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

c/ d’Olot, s/n
08024 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
https://www.facebook.com/museuhistoriabarcelona
twitter.com/bcncultura

Horari de visita

Horari d'estiu
de dilluns a diumenge de 9.30 a 20 h
 
Horari d'hivern
de dilluns a diumenge de 9.30 a 18 h
 
L’últim accés és mitja hora abans de l’hora de tancament.

Activitats escolars relacionades

Preu

La visita a la Casa del Guarda forma part de la visita al Conjunt Monumental del Park Güell, i es regirà per les condicions d'accés al Park Güell.

Veure més informació a: http://www.parkguell.cat

Amb l'entrada combinada del MUHBA el visitant gaudirà d'un 20% de descompte a l'entrada del Park Güell.

Transport

Metro: Lesseps (L3)
Bus: 24, 25, 116
Barcelona Bus Turístic: Ruta Nord (Blava)