MUHBA Plaça del Rei

El conjunt monumental de la plaça del Rei és el nucli fundacional del Museu d’Història de Barcelona des que es va crear l’any 1943.

El fet determinant per a l’origen del Museu d’Història de Barcelona va ser el trasllat de la Casa Padellàs, pedra a pedra, des del carrer de Mercaders fins al solar de la plaça del Rei que feia cantonada amb el carrer del Veguer, l’any 1931, com a conseqüència de l’obertura de la Via Laietana.

Les obres de fonamentació de la casa al seu nou emplaçament van permetre descobrir les restes d’una part important de l’antiga Barcino i van donar lloc a una ambiciosa intervenció arqueològica a tota la plaça del Rei que va continuar fins a la Guerra Civil. Aquesta troballa, juntament amb la recuperació del Palau Reial Major arran del desmantellament del museu de Santa Àgata i de la rehabilitació del Saló del Tinell (ocupat fins al 1936 per la comunitat de l’antic convent de Santa Clara de Barcelona), van confirmar la idoneïtat del conjunt monumental de la plaça del Rei com a emplaçament per al projectat Museu d’Història de Barcelona.

Les restes que inclou el conjunt monumental de la plaça del Rei abracen la Barcino romana del segle I aC, la Barchinona visigòtica del segle VII dC i la Barcelona medieval del segle XIII.

La visita al subsòl permet passejar pels carrers de la Barcelona romana, atansar-se a la muralla de l’època, entrar en una tintoreria del segle II dC, veure els vestigis de la primera comunitat cristiana de la ciutat, etc.

El conjunt es completa amb importants edificis medievals, com ara el Palau Reial, la capella de Santa Àgata o el palau gòtic conegut com a Casa Padellàs. En aquest últim edifici s’hi ubiquen les exposicions temporals dedicades a la Barcelona moderna i contemporània.

Vídeo El Palau Reial Major de Barcelona

 

PROPERES ACTIVITATS DEL MUSEU

ACTIVITATS ESCOLARS RELACIONADES

 

Informació complementària


Llibret de Sala


Guia del Centre


Guies d'història urbana


 

Plànol Conjunt Monumental

Bugaderia i taller de tints

Al segle II dC, Barcino disposava d’un barri de tallers i indústries de transformació. Estava situat ben a prop d’un dels seus carrers principals: el Cardo Maximo, on avui hi ha la plaça del Rei. En el subsòl de la plaça encara s’hi conserven un taller de bugaderia (fullonica) i un altre de tintatge de robes (tinctoria). S’hi poden veure les piles on es rentava i s’esbandia la roba, així com diferents piletes de tintatge. L’anàlisi d’aquests espais ha permès al món saber noves dades sobre com els romans netejaven i tenyien les seves peces de roba.

 

 

 

 

Factoria de salaó i garum

Restes d’una factoria de salaó (cetaria) datada del segle III dC, amb les estances on es rentava, trocejava i emmagatzemava el peix ja salat. En factories com aquestes es feia el garum, una salsa a base de vísceres de peix mesclades amb altres ingredients com vinagre o oli. Segons sembla, el garum de Barcino va arribar a gaudir d’un cert prestigi. Com en el cas de la bugaderia i el taller de tints, s’han fet estudis que han permès concretar alguns ingredients d’aquesta salsa de la qual també parlen els textos clàssics.

 

 

 

 

 

Instal·lació vinícola

Al costat de la factoria de garum, es conserva una important instal·lació vinícola datada entre el segle III i el IV d.C. En les seves dolia s’haurien arribat a emmagatzemar uns 10.000 litres de vi. Les restes de fruits carnosos, llevats, mel o canyella que s’hi ha trobat han permès reconstruir la fabricació del vi en aquella època.

 

 

 

 

 

Conjunt episcopal de Barcino

El complex datat dels segles IV-VII, que explica la història de la primera comunitat cristiana de la ciutat. Hi destaca el baptisteri on van ser batejats els primers cristians de la ciutat, el palau episcopal i fins i tot, els vestigis d’una església amb planta de creu i cementiri inclòs. Aquest conjunt, un dels més ben conservats de tota la península, hauria ocupat fins a una quarta part de la ciutat fortificada.

 

 

 

Barcelona a l'Alta Edat Mitjana

La sala de les voltes romàniques és la planta baixa de l’antic Palau Comtal del segle XI, que tenia tres pisos d’alçada i estava adossat a la muralla romana. A més de les voltes de canó, s’hi ha conservat part de les façanes, on s’obren finestres geminades i triples. Recentment, s’ha ubicat en aquest espai la nova col·lecció permanent dedicada a la Barcelona de l’Alta Edat Mitjana. Inclou més de 200 peces que ens apropen tant a la vida quotidiana com també a la vida política i social durant aquest període.

 

 

 

Capella de Santa Àgata

Es va començar a construir el 1302, durant el regnat de Jaume II i Blanca d’Anjou, sota la possible direcció del mestre d’obres Bertran de Riquer. No és casualitat que fos dedicada a una santa que prové de Catània: abans de regnar sobre la corona catalano-aragonesa, Jaume II havia estat rei de Sicília. La capella és en bona part construïda sobre la muralla romana. Té una única nau, coberta de fusta policromada, i hi destaca el magnífic retaule de l’Epifania, una de les obres més brillants de la pintura de l’època, i que és obra del pintor Jaume Huguet. L’edifici va ser tancat al culte l’any 1835, i el 1866 esdevingué el primer edifici reconegut com a monument nacional (1866). Del 1877 fins al 1932, es convertí en el Museu Provincial d’Antiguitats, i per tant, pot ser considerat en certa manera com el primer Museu d’Història que va tenir la ciutat.

 

 

 

Saló del Tinell

Va ser inaugurat el 1370. L’encàrrec de la seva construcció va ser de Pere III, el Cerimoniós, i l’execució va venir a càrrec de l’arquitecte Guillem Carbonell. La sala té proporcions espectaculars: 33 metres de llargada, 18 d’amplada i 12 d’alçada. L’espai va ser transformat al segle XVI en Reial Audiència i seu de la Inquisició, i al segle XVIII fou convertit en convent de monges clarisses. La seva imponent estructura gòtica va ser redescoberta i restaurada un cop van marxar les monges, l’any 1936. Malgrat els contraforts que ajuden a aguantar el pes de la volta, en les últimes dècades del segle XX s’hi van haver d’instal·lar tirants de ferro soterrats per tal de sostenir l’estructura.

 

 

 

Casa Padellàs

Un bon exemple de palau privat gòtic, datat de final del segle XV. Inicialment, estava situat al carrer Mercaders, però va ser traslladat a la plaça del Rei (1930-1931) a causa de les obres d’obertura de la Via Laietana. Les excavacions dels seus fonaments van permetre descobrir les impressionants restes romanes del subsòl de la plaça del Rei. Avui, la Casa Padellàs acull exposicions temporals de temàtica contemporània.

 

 

 

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa

Horari de visita

Saló del Tinell tancat fins el 15 d'octubre de 2021 per muntatge d'exposició.

Dilluns tancat.
De dimarts a dissabte de 10 a 19 h 
Diumenge de 10 a 20 h

Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.

Activitats escolars relacionades

Preu grups guiats no escolars consulteu aquí

Preu

Entrada combinada per tots els centres del MUHBA

Entrada normal: 7 €

Grups superiors a 10 persones: 5 €

Entrada reduïda: 5 €, menors de 29 anys, majors de 65 anys, carnet de biblioteques de Barcelona, les persones aturades o posseïdores de la targeta rosa reduïda, carnet de família nombrosa i carnet de família monoparental.

Entrada gratuïta: menors de 16 anys, targeta rosa gratuïta, membres de l’ICOM, Barcelona Card i Associacions Museòlegs de Catalunya, guies turístics, periodistes acreditats, passi metropolità d'acompanyant d'una persona amb discapacitat, professors d'ensenyament reglat, promoció 'Gaudir +', primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00 h.

Preu grups guiats no escolars consulteu aquí

Accés

Metro: Jaume I (L4)
Bus: 120, V17 i 45
Barcelona Bus Turístic: ruta sud (vermella)
Bicing: Avinguda de la Catedral, 6 (bicing) i Plaça de l'Àngel (ancoratges). 

Recomanacions

  • El paraigües o objectes punxeguts els deixarem a l’entrada.
  • Es poden fer fotografies, sense flash o trípode, dins les sales d’exposició.
  • El menjar i les begudes als espai reservats
  • Deixeu els animals a fora, llevat que es tracti de gossos pigalls.
  • Es recomana silenciar el telèfon mòbil i no utilitzar-ho a les sales d’exposició.

  En aquest museu treballem per la sostenibilitat, gràcies per la teva col·laboració.

www.museuhistoria.bcn.cat