MUHBA Vil·la Joana

MUHBA Vil·la Joana és un antic mas de la parròquia de Vallvidrera que està situat al bell mig de la Collserola. Aquesta edificació es va transformar en una casa d’estiueig al segle XIX i més endavant, entre els anys 1921 i el 1973, es convertí en un equipament d’ús educatiu. En aquest espai tingueren lloc les activitats de les escoles municipals Vil·la Joana, pioneres a Europa per la seva dedicació a fer una educació especial a alumnes invidents, sords i amb discapacitat intel·lectual.

A més, Vil·la Joana va ser la darrera casa que va acollir Jacint Verdaguer, un dels màxims i més reconeguts exponents de la Renaixença. Després d’una llarga malaltia, ell va morir entre les seves parets el 10 de juny de 1902 i des d’aquell mateix moment la casa va esdevenir un lloc de memòria del poeta. Per això, ja el 1963 algunes estances van convertir-se en el primer museu que era dedicat a la seva vida i obra.

Avui Vil·la Joana és alhora un memorial i una casa de i per a la literatura, un espai que posa de relleu i reivindica el valor de la paraula literària a partir de la figura de Verdaguer. L’escriptor esdevé l’eix vertebrador a partir del qual es presenta la història de Barcelona com una ciutat estretament connectada amb l’escriptura i que, a més, serveix per transmetre el fenomen de l’experiència literària universal. D’aquesta manera, el museu planteja un recorregut que transita per l’educació especial que es feia a Vil·la Joana, que continua recordant la rellevància social de la vida i també de la mort de Verdaguer i que finalitza per testimoniar la transcendència pública de la literatura.

En aquest espai, per això, s’han organitzat i s’organitzen tot un seguit d’activitats que giren al voltant d’aquestes temàtiques, com els Diàlegs d’història urbana i literatura, seminaris i jornades com Comparatistes sense comparatisme o les activitats escolars relacionades amb el centre. Així mateix, les passades exposicions temporals que s’han exhibit en aquest espai, com Reinterpretant J.V. Foix o Verdaguer segrestat. han permès aprofundir en aquesta vessant que connecta la història de Barcelona amb la seva literatura.  També podeu consultar l'itinerari Altures i senderes: Verdaguer i Maragall diuen Barcelona

El MUHBA forma part d'Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, la secretaria de la qual té seu al MUHBA Vil·la Joana. Un dels projectes d'Espais Escrits és el Mapa Literari Català, des d'on podeu navegar per tot el món lleguint i escoltant les descripcions que n'han fet els escriptors catalans. Sobre Barcelona podeu escoltar:  A Barcelona i L'alzina del Passeig de Gràcia.

 

ACTIVITATS ESCOLARS RELACIONADES

Propostes digitals sobre Verdaguer:

Gira, gira, gira-sol (Primària)

Adéu-siau, casa (Secundària)

Verdaguer i la natura

 

ACCEDIU A L'ENREGISTRAMENT DELS CONCERTS, RECITALS I CONFERÈNCIES

Llibres del museu relacionats amb Verdaguer que podeu consultar online

Gaudí Verdaguer

Desencís d'un paisatge. Poesia i natura a través de Verdaguer

 

Videografia relacionada amb la figura de Verdaguer.

Roger Mas canta a Verdaguer
Musicant Verdaguer (conferència audició d'Arnau Tordera)
Verdaguer. En defensa pròpia
L'enterrament de Verdaguer

Verdaguer i la natura
Perejaume recitant Canigó
10 Atlàntides, una creació contemporània a partir de l'obra de J.Verdaguer

 

   El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) Vil·la Joana ha obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per la categoria d’equipaments culturals: biblioteques, museus i col·leccions.

Aquesta categoria del Distintiu té en compte criteris d’estalvi i eficiència energètica, especialment en l’àmbit de la il·luminació i la climatització, així com d’estalvi d’aigua, de gestió de residus, de compra de productes ecoetiquetats, de mobilitat, de formació ambiental dels treballadors i també de comunicació i promoció entre els usuaris i treballadors. 

Més informació a:
Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

L'entorn

 

      MUHBA Vil·la Joana es troba al barri de Vallvidrera, dins del parc natural de Collserola. Antigament, va ser una de les masies més pròsperes d’aquella zona. Al segle XIX va ser reformada per convertir-la en casa residencial, i fou en aquell moment que se la va dotar de l’emblemàtic rellotge que destaca a la seva façana. A tocar de Vil·la Joana es troba el Centre d'Informació del Parc de Collserola i és un bon punt de partida per conèixer els entorns d'aquesta zona forestal, com la Font de la Budellera o el Pantà de Vallvidrera.

Jacint Verdaguer (1845-1902)

Jacint Verdaguer (1845-1902) és una de les grans figures de la literatura catalana de tots els temps. Dins del moviment de la Renaixença, la popularitat que assoli la seva poesia fou decisiva per a la recuperació i la dignificació de l’ús social del català. Va ser ordenat sacerdot l’any 1870 i fou popularment conegut com “mossèn Cinto”. Amb els seus dos grans poemes, L’Atlàntida (1877) i Canigó (1886) expressà una visió èpica de la natura i de la història, igualment patent a la seva Oda a Barcelona (1883). La natura va ser una de les grans fonts d’inspiració de Verdaguer, que en la seva ultima etapa, accentuà el seu misticisme arran del conflicte que l’enfrontà amb el bisbe de Vic i el Marquès de Comillas, un dels personatges més poderosos d’Espanya, fins aleshores el seu protector. La sèrie d’articles En defensa pròpia (1895-97) esdevenen un veritable j’accuse que posa de manifest la conflictivitat latent al si de la societat catalana a la fi del segle XIX.

Verdaguer a Vil·la Joana

El maig de 1902 Jacint Verdaguer, greument malalt de tuberculosi, va retirar-se en aquesta casa, propietat de la família Miralles. Només hi va passar 24 dies, ja que el poeta va morir el 10 de juny . La seva mort va colpir la ciutat i el seu enterrament va esdevenir una de les manifestacions de dol més grans que mai han tingut lloc a Barcelona. Vil·la Joana ha esdevingut un lloc estretament lligat a la memòria de Verdaguer, no tan sols perquè conserva objectes i ambients que recorden sentimentalment els últims dies del poeta (l’oratori, la cambra, la galeria, l’escriptori que havia utilitzat en el passat) si no també perquè les col·leccions que s’hi han reunit, en bona part gràcies a donacions de particulars, permeten explicar la trajectòria literària, personal i humana de Verdaguer.

Espai de literatura, ciutat i natura del MUHBA

El MUHBA centra a Vil·la Joana les activitats relacionades amb els patrimonis literaris, com les jornades de Literatura i Ciutat.

Cada any hi tenen lloc, així mateix, les jornades verdaguerianes que coincideixen amb l’aniversari de la mort del poeta.

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura
Museu d’Història de Barcelona
Cra. de l’Esglèsia, 104 (Vallvidrera)
08017 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa

Com arribar (veure plànol)

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
https://www.facebook.com/museuhistoriabarcelona
twitter.com/bcncultura

Horari de visita

Dijous de 10.00 a 14.00 h*
Dissabtes i diumenges de 10.00 a 15.00 h*

Festius de 10 a 14 h*

*L’accés a l’exposició finalitza 30 minuts abans de l'hora de tancament del museu

Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre

Activitats escolars relacionades

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Preu

Entrada gratuïta. Mentre durin les precaucions per la Covid-19  l'espai del Literarium romandrà tancat.

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Accessos

      FGC
      Baixador de Vallvidrera
      El centre disposa d’aparcament
                   per a bicis

Cotxe
El centre no disposa d'aparcament propi.

Autocars
Els autocars no poden accedir fins a Vil·la Joana. L’aparcament més proper és a tocar l’estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. 

Recomanacions

  • El paraigües o objectes punxeguts els deixarem a l’entrada.
  • Es poden fer fotografies, sense flash o trípode, dins les sales d’exposició.
  • El menjar i les begudes als espai reservats
  • Deixeu els animals a fora, llevat que es tracti de gossos pigalls.
  • Es recomana silenciar el telèfon mòbil i no utilitzar-ho a les sales d’exposició.

  En aquest museu treballem per la sostenibilitat, gràcies per la teva col·laboració.

www.museuhistoria.bcn.cat