Premsa

Estimul’Art. Història, art i Alzheimer

26.09.14

Un projecte per estimular les capacitats cognitives de les persones afectades de la malaltia d’Alzheimer a través de l’art i la memòria històrica amb un programa de visites al Museu Frederic Marès i al Museu d’Història de Barcelona.

La carta portolana de Guillem Soler (s.XIV). Un tresor patrimonial de la cultura catalana adquirit per l’Ajuntament de Barcelona

05.09.14

L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit una carta portolana del mestre cartògraf Guillem Soler (s. XIV) a la casa Daniel Crouch Rare Books de Londres.

El fragment adquirit per la ciutat de Barcelona és un dels únics deu exemplars supervivents arreu del món de la producció cartogràfica catalana del segle XIV.

Aquest fragment de carta portolana ve a omplir, doncs, un gran buit patrimonial, en posar davant dels ulls de l’espectador el que va ser realment la norma productiva de la cartografia catalana medieval: una gran quantitat de cartes utilitàries relativament barates que, per això mateix, es van difondre extraordinàriament ja durant el mateix segle XIV, i que van constituir una de les aportacions més rellevants de la cultura catalana medieval al patrimoni cultural de la Humanitat.

Aquesta carta passarà a formar part del fons de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i s’exposarà durant el 2015.