Premsa

Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I

25.05.21

L’any 2008 es van descobrir les restes d’un vaixell del segle XV al costat de l’Estació de França, on s’havia excavat part del baluard de Migjorn de l’antiga muralla de Mar i del primer moll artificial del port de la ciutat. El derelicte va ser batejat amb el nom de Barceloneta I. 

El testimoni d’aquest vaixell, d’origen cantàbric, probablement basc, és excepcional. D’aquest tipus no se n’ha trobat cap altre d’igual en tot el Mediterrani, cosa que amplifica encara més la importància mercantil de Barcelona que, des del segle XIII, sempre s’ha mantingut com un dels ports principals en el comerç i la legislació marítima mediterranis. 

El Museu d’Història de Barcelona i el Port de Barcelona, treballant conjuntament en un acte de responsabilitat amb aquest patrimoni, han fet possible el projecte de conservació i exposició del derelicte. 

Gràcies a aquesta col·laboració, el Barceloneta I es pot visitar a la instal·lació del MUHBA a l’avantcambra del Palau Reial Major, entre el Saló del Tinell i la capella de Santa Àgata. 

Paral·lelament a la instal·lació presencial, el Port de Barcelona presenta una exposició online per donar a conèixer la troballa i tots els detalls d’aquesta peça d’alt valor històric i arqueològic i, alhora, difondre la història del port des del primer moll fins a l’actualitat i la rellevància de la relació port-ciutat al llarg dels segles.