Amb Verdaguer com a amfitrió

Totes les ones de la mar
m’han envestit en so de guerra,
tot udolant com a lleons,
com a lleons sedents de presa.
Han rodolat pel meu damunt
obrint ses boques de caverna,
roges d’enuig i lleig verí,
plenes d’insults i d’anatemes. [...]
Mes lo meu front està serè,
mon esperit jugant s’hi bressa,
com la gavina en la maror,
com l’aligot en la tempesta.
Totes les ones de la mar
no poden rompre un gra d’arena.

 

Jacint Verdaguer, «Se’n cansaran», novembre 1896.
Dins d’Espines i flors (Barcelona: 2006).

 

D’aquesta manera expressa Jacint Verdaguer l’amargor que sent quan el fan callar i el fan passar per boig; quan l’allunyen dels seus llibres i editors, li prohibeixen viure a Barcelona i fins i tot li impedeixen dir missa. En defensa pròpia, Verdaguer i la censura o Rapejant Verdaguer són dues propostes, per a adults o escolars, que ofereix el MUHBA Vil·la Joana; s’hi tracta aquest període de tant patiment de la vida del poeta i conceptes com la llibertat d’expressió, la censura o la calúmnia, malauradament de tanta actualitat.

La natura i el paisatge com a gran font d’inspiració de Verdaguer donen lloc a visites-taller per als més menuts: Què diuen els ocells? i Aquest pi és un poema. Descobrir com era la Barcelona que va trepitjar el poeta i la rellevància que ha tingut la ciutat en l’àmbit editorial és del que tracta Barcelona inspira poesia, mentre que mostrar sis punts de vista diferents de l’univers creatiu de Verdaguer o com s’ha convertit en un símbol literari universal és el que es proposen Les sis cares del poeta i Verdaguer, la veu del poble.

La ubicació del MUHBA Vil·la Joana, al bell mig de la serralada del parc de Collserola però només a vint minuts en tren de la plaça Catalunya, és un altre dels atractius d’aquest indret, que li permet programar activitats on es tracta tant la literatura i la ciutat com la literatura i l’entorn natural, com ara Plantes i animals que inspiren Verdaguer. També l’ha portat a ser la seu del primer festival Liternatura, que va tenir lloc els dies 20 i 21 d’octubre de 2018 a Vil·la Joana i va aplegar autors, editorials, traductors, professors i artistes per presentar els seus treballs en un marc incomparable, amb Verdaguer com a amfitrió.

Teresa Macià
MUHBA