Imatges i memòria de Mauthausen

Exposició itinerant impulsada per les Amicals de Mauthausen de França i Espanya i pel Ministeri Federal de l’Interior d’Àustria amb motiu del 60 aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazi.
 

Una mostra de més de 700 fotografies realitzades en la seva majoria per membres de les SS i rescatades gràcies a l’esforç i el coratge d’un grup de deportats republicans espanyols, que vol retre homenatge a les víctimes del nazisme.

L'any 2005 es complí el seixantè aniversari de l'alliberament dels camps de concentració nazis, esdeveniment singular pels homes i dones que hi patiren confinament per la seva condició de republicans i lluitadors antifeixistes. Per primera vegada, els supervivents, els seus familiars i amics del nostre país compartiren l'homenatge anual a les víctimes amb la més alta representació dels governs espanyol i català. El seu testimoni va ser traspassat a les generacions més joves que es comprometeren a incorporar la seva història, la de la defensa dels valors de la llibertat, la igualtat i la justícia, en el seu present i en la construcció del futur. Una de les eines de futur, pel seu caràcter exemplar i simbòlic, és l'exposició que oferim. Impulsada per les Amicals de Mauthausen de França i Espanya i pel Ministeri Federal de l'Interior d'Àustria, es va inaugurar, en la seva versió en llengua alemanya, el 6 de maig de 2005 al mateix camp de Mauthausen amb el propòsit de què el seu itinerari esdevingués homenatge i testimoni. Les fotografies són l'autèntic testimoni de la ideologia totalitària, fonament del sistema concentracionari nazi. Són documents extraordinaris del crim i l'esclavatge, de la universalització del dolor, però alhora són mostres de lluita i solidaritat contra el mal absolut perquè la seva conservació és fruit de l'acció i del treball pel futur d'homes que no aconseguiren ser anorreats. En el salvament de les fotografies, els republicans espanyols hi tingueren un paper clau: el que ens permet avui preservar Mauthausen en la nostra memòria.

Activitats complementàries:
Visita comentada Imatges i memòria de Mauthausen
A càrrec de l’Amical de Mauthausen
Calendari: dissabtes 3 i 17 d’octubre i 7 i 14 de novembre, a les 17 h
Durada: una hora, aproximadament Idioma: català
Preu: Activitat gratuïta.
Conferència Deportats barcelonins als camps nazis
A càrrec de Rosa Toran, presidenta de l’Amical de Mauthausen.
Data i hora: dimecres 28 d’octubre a les 19h
Lloc: Sala Martí l’Humà, Plaça del Rei - Conjunt Monumental (MUHBA)
Activitat gratuïta

 

Lloc, data i horaris

Del 20 de setembre al 20 de novembre de 2009
Capella de Santa Àgata del Conjunt Monumental de la Plaça del Rei (MUHBA)
Horari de visita: de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges de 10 a 20 h. Dilluns tancat.
Entrada gratuïta.