Seminari “La Disputa de Barcelona de 1263”

La Disputa de Barcelona, convocada a petició dels dominics de Girona i arbitrada personalment pel rei Jaume I, va tenir lloc a l’estiu del 1263, al Palau Reial, en presència de la cort, el clergat i els habitants de la ciutat, tant jueus com cristians. Hi intervingueren, com a disputants, el dominic Pau Cristià, convers, i el mestre Moixé ben Nakhman de Girona, anomenat Nakhmànides, que defensà les raons del judaisme. El relat de l’esdeveniment ens ha arribat mitjançant dues versions, una d'hebrea i una altra de llatina, que substancien dos relats ben diferents.

La croada contra els albigesos, que a principis del segle XIII abrandà Occitània i enfrontà la monarquia francesa i la catalanoaragonesa, va contribuir al lent però progressiu enrariment de les relacions dels cristians amb els jueus. Aquests últims, situats en una posició cada cop més fràgil en el joc complex entre la monarquia, l'església, les elits i el poble menut, van trobar en les disputes un clima més marcat per la correlació de forces que per la dels arguments.

En el 750è aniversari de la cèlebre Disputa de Barcelona, el seminari proposa fer un pas endavant en l’estudi tant de la Disputa mateixa com de la seva rellevància històrica. Com a cloenda s'oferirà als assistents una escenificació teatralitzada de la Disputa, amb la col·laboració de l'Institut d’Estudis Món Juïc.

Data

Dijous, 20 de juny de 2013

Lloc

MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA
Sala Martí l’Humà
Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona