Música en viu

Trànsits: Caramelles de Pasqua

15.04.2023

** Dijous 13 d’abril a les 18:30 h al Museu de la Música, conversa sobre ‘Les caramelles de Nadal i Pasqua de les Pitiüses’ amb Cati Marí. Accés lliure amb reserva prèvia a reservesmuseu@auditori.cat. Aforament limitat.

Les caramelles i els goigs constitueixen una pràctica vocal i instrumental religiosa, pietosa i paralitúrgica singular en els territoris de parla catalana i que perviu en moltes esglésies de les illes d’Eivissa i Formentera.

Associades a les festes de Nadal i Pasqua, consisteixen en un grup d’homes, anomenat esquadra de caramellers, que entra en processó a l’església i entona una llarga sèrie de goigs amb cants redoblats, acompanyats de flaüta, castanyoles, tambor i espasí. Musicalment, les caramelles són una de les praxis més singulars, rellevants i belles de la música tradicional pitiüsa.

Si bé el cant dels goigs és característic en tot l’àmbit cultural català, la singularitat del cant redoblat pitiús —una vibració particular al final de cada vers—, la particular sonoritat resultant de la combinació de les veus amb els instruments i la seva vigència fan d’aquesta pràctica una veritable joia del patrimoni immaterial.

La missa serà oficiada pel rector de la Sagrada Família, Mn. Josep Maria Turull.

Músics convidats:
Esquadra de Caramellers ‘Es Xacoters de sa Torre’
Francisco Javier Bonet Bufí, castanyoles i cant
Francisco José Bufí Guasch, espasí i cant
Vicente Juan Cardona Bonet, tambor i flaüta

PROGRAMA DE MÀ

Ofici litúrgic (missa) en col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos

 

Tots els concerts del cicle

Trànsits és un nou cicle creat conjuntament amb L'Auditori de Barcelona