Les caramelles són un cant col·lectiu per a la celebració de la Pasqua, tradicional de bona part de l’àmbit lingüístic català. En algunes zones, les caramelles es comencen a cantar després de la missa del Dissabte Sant, però el més habitual és fer-ho el diumenge i el dilluns de Pasqua, tot i que són característiques de tot el temps Pasqual. En les caramelles és habitual el cant de goigs, com els de la Mare de Déu del Roser.
Aquest repertori de Pasqua s’acostuma a acompanyar amb instruments. El costum de cantar caramelles esdevingué també propi de molts medis urbans de Catalunya al llarg del segle XIX, a través especialment de les societats corals d’inspiració claveriana.
A la localitat de Sant Julià de Vilatorta (Osona), el cant dels goigs del Roser és l’element musical central de la celebració de Pasqua Florida, i es tracta de les caramelles més antigues documentades de tot Catalunya, datades del 1590.
En aquesta conversa prèvia a la processó de caramelles programada excepcionalment a Barcelona, els caramellaires Hernan Collado i Cristina Suñén, compartiran taula amb el filòsof i catedràtic de la Universitat Ramon Llull Ignasi Roviró i la doctora en musicologia Ester Llop.
Tots ells, ens ajudaran a apropar-nos a la música dels goigs, al cas particular d’aquesta forma de caramelles, a les seves significacions identitàries i la seva realitat actual.
Participants:
Hernan Collado Urieta
Llicenciat en Dret i músic, canta al cor de caramelles des de 2013. És president de l’Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta des de l’any 2020.
Ester Llop
Doctora en musicologia i cantadora. Ha estudiat els goigs a Catalunya i Andorra i els cants religiosos orals al Pirineu i al Pla de Lleida. És docent i canta en el grup Tornaveus de polifonia tradicional catalana.Ha realitzat diverses publicacions sobre els goigs.
Ignasi Roviró Alemany
Doctor en filosofia i catedràtic jubilat d’estètica (Universitat Ramon Llull). Com a membre del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona ha realitzant nombroses publicacions relacionades amb la tradició oral d’aquella comarca.
Cristina Suñén Vilamala
Llicenciada en Història i professora d’ESO i batxillerat, membre de les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta des de 2010 i actualment membre de la junta directiva de l’entitat.
Coorganitzat amb l’Oficina d’Afers Religiosos.
Amb la col·laboració de l’Associació de Caramellers del Roser de Sant Julià de Vilatorta i amb el Centre Artesà Tradicionàrius.