Música en viu

Trànsits: Lo jorn del Judici

21.12.2022

El cant de la Sibil·la s’interpreta la nit de Nadal a totes les esglésies de l’illa de Mallorca com a part de l’ofici de matines. Es tracta d’una de les pràctiques més arrelades i vives de la música de tradició oral de l’àmbit de parla catalana: un cant a cappella sobre el Judici Final i l’adveniment de Crist, en boca de la sibil·la Eritrea encarnada per un nen o una nena.
Si bé la presència d’aquest cant durant els oficis de la nit de Nadal era una pràctica estesa per la cristiandat en forma de drama litúrgic, fou prohibit pel Concili de Trento a mitjan segle XVI en un intent d’unificar i ordenar la litúrgia. Aquesta prohibició no va ser seguida ni a l’Alguer ni a Mallorca, on el cant ha estat vigent fins avui dia, en què aquest ritu ha esdevingut un dels punts de trobada indiscutibles del calendari festiu mallorquí.

La parròquia de Santa Madrona acull en aquesta ocasió un ofici extraordinari que inclou el cant de la Sibil·la per part d’Inès Mas, sibil·lera de Campos, localitat del Migjorn de Mallorca.

El cant de la Sibil·la de Mallorca ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010.

**Dimecres 21 de desembre a les 18:30 h, el musicòleg Francesc Vicens Vidal presentarà el fet social i musical de la tradició del Cant de la sibil·la a Mallorca a la mateixa Església Parroquial de Santa Madrona. Accés lliure amb reserva prèvia a reservesmuseu@auditori.cat. Aforament limitat.

Ofici litúrgic (missa) en col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos

Programa de mà

 

Tots els concerts del cicle

Trànsits és un nou cicle creat conjuntament amb L'Auditori de Barcelona