Música en viu

Visita la millor col·lecció de guitarres del món

El Museu de la Música de Barcelona posa en marxa un projecte per donar a conèixer la seva col·lecció de guitarres considerada la millor del món. El Museu obre al públic 50 de les 90 guitarres històriques amb una visita comentada amb concert final en el que es podran escoltar en directe algunes de les guitarres més emblemàtiques de la col·lecció.

La col·lecció comprèn peces de gran valor històric que van des de principis del segle XVII (es conserven pocs exemplars anteriors) fins a l’actualitat, i que han arribat al Museu de la Música de Barcelona gràcies a les donacions d’intèrprets de la talla internacional de Miquel Llobet. De les 90 guitarres se n’exposen de forma permanent una cinquantena, entre les quals destaquen especialment les guitarres barroques, com la coneguda “guitarra dels Lleons”. Les guitarres més preuades de la col·lecció són, probablement, les dues construïdes per Antonio de Torres, considerat per alguns l’Stradivari de la guitarra. La joia de la col·lecció és la guitarra del mateix Torres construïda a Sevilla l’any 1859 i adquirida pel guitarrista i compositor Miquel Llobet el 1916. El seu so és d’una puresa i brillantor que s’ha fet llegendària entre els grans guitarristes.

Un dels valors afegits de la col·lecció que fa que sigui la més important del món és el programa especial de recerca i restauració del Museu de la Música que ha permès recuperar el so original de moltes d’aquestes guitarres fins al punt que actualment es poden fer servir en perfectes condicions d’interpretació.

Informació pràctica sobre les visites
La visita té una durada d’una hora en la que es fa un recorregut pels diferents espais del museu per conèixer les influències i inicis de la guitarra a través dels seus predecessors com el charango, el llaüt, l’ud àrab i altres instruments de corda pinçada, continua amb l’explicació detallada de la col·lecció de guitarres i acaba amb un concert de 20 minuts a càrrec de dos intèrprets especialistes en la interpretació de la guitarra antiga.