Blog

Retrat d'Enric Granados 05.2207
Notícies

BCN Open Challenge: l’Arxiu Històric del museu a l’abast de tothom

El projecte BCN Open Challenge és una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona per digitalitzar i publicar en línia fons d’arxiu de museus i arxius de la ciutat. L’objectiu és identificar els fons i col·leccions més importants i significatius de les institucions implicades, digitalitzar-los i difondre’ls en línia. El Museu de la Música hi ha participat amb la descripció i digitalització de 5000 documents (més de 13000 pàgines) dels fons Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquim Malats, Emili Pujol i Miquel Llobet, dipositats a l’Arxiu Històric del Museu.

Aquest Arxiu Històric comprèn documentació relacionada amb la cultura musical catalana i els seus principals protagonistes. Són principalment fons privats, tant personals com familiars, i també procedents d’institucions i entitats vinculades a l’activitat musical de Barcelona a partir del segle XIX. Els fons inclouen música impresa, partitures manuscrites, fotografia, monografies, correspondència, reculls de premsa, documentació personal i administrativa, etc. L’objectiu de l’Arxiu, situat físicament a l’Espai de Documentació i Recerca del Museu, és conservar, difondre i investigar aquest patrimoni musical, considerat de referència per a l’estudi de la música a Catalunya entre els segles XIX i XX.

L’Arxiu Històric rep consultes procedents de tot el món per part d’investigadors, intèrprets, estudiants i públic general. Per això el projecte Open Challenge ens ha ofert l’oportunitat de fer accessible aquesta documentació, tractar-la conforme als estàndards arxivístics i també preservar-la millor: la digitalització permet la consulta en línia i redueix considerablement l’impacte derivat de la consulta directa dels documents.

El primer pas ha estat seleccionar els fons d’arxiu a digitalitzar. Una consideració important ha estat la situació en matèria de drets d’autor: és indispensable que la documentació estigui en domini públic per poder-la difondre en línia. Així doncs, hem digitalitzat els fons Isaac Albéniz, Enric Granados i Joaquim Malats, que es troben totalment en domini públic, i hem seleccionat dins dels fons d’Emili Pujol i Miquel Llobet aquells documents que ja hi han entrat.

Detall  de Lavapiés, d'Isaac Albéniz, núm. de registre 02.1737, Fons Joaquim Malats

L’execució del projecte s’ha dut a terme en 4 fases:

- Descripció: s’ha realitzat en un Excel on es bolca tota la informació dels documents, conforme a les pautes marcades pel Servei de Suport Documental que ens posa a disposició l’ICUB. La descripció inclou també una fitxa de fons on s’explica la història i les característiques del fons.

- Digitalització: juliol de 2015 i maig de 2016.

- Migració de les imatges digitalitzades: totes les imatges s’han bolcat a ClipFiles, el repositori digital multimèdia dels museus municipals.

- Publicació: l’eina seleccionada per a la publicació dels fons en línia és AtoM – Access to Memory. Es tracta d’una aplicació web de codi lliure basada en estàndards de descripció arxivística. AtoM permet visualitzar la descripció amb la corresponent imatge digital situada a ClipFiles, mitjançant un handler.

En aquests moments tenim publicats en línia els fons Isaac Albéniz, Joaquim Malats i Emili Pujol. Podeu consultar-los i veure’n les digitalitzacions al web http://arxiu.museumusica.bcn.cat.