Blog

Fotografia: PMRMaeyaert, via Wikimedia Commons
Notícies

Cavalls i cascavells

En un viatge a Zamora, al Museo de la Catedral vaig trobar un tapís esplèndid que té per títol Tienda de Aquiles i correspon a la Sèrie de la Guerra de Troia, elaborada al taller de Tournai, potser per Pasquier Grenier, al darrer terç del s. XV, amb llana i seda i una mida de 467x690cm. Hi podem veure una escena on apareix un cavall amb un detall molt interessant que és la plasmació visual del que ja havíem parlat en un text anterior en aquest mateix blog: "I, per continuar, un reproductor del 1370. Cal imaginar el desig per inventar l’artefacte, i 2". Allí parlàvem d’un text de Guillem de Torroella:

713fb85c-0fcb-485b-bcd3-b466adf983b4.jpg
Detall del cavall amb els cascavells (Fotografia: Jaume Ayats).

Quan Guillem arriba a l’illa, se li presenta un cavall (un palafrè) que sobrepassa qualsevol cosa imaginada en bellesa, guarniments i valors. Dedica pàgines a descriure’n la meravella. I en una de les pàgines, descriu el pitral, o sigui, la peça que el cavall duu al pit (agafeu-vos, que segueix el català de l’època!):

            Pitral non vis anch per a ell,
            Car fayt fo ab encantamén;
            Cent cascavells hi hac d’argén
            Asauts e de bella faysó,
            Que no eron semblant de so
            la un a l’altre ne de vots,
            Más acordar los vírets tots
            Al pas del palafrè amblan,
            A notar un lays de Tristan,
            Que molt és plasent per ausir.

En aquest conjunt de tapissos de Zamora apareixen quatre cavalls engalanats, justament, amb tires de grossos cascavells al guarniments de la cara i als pitrals, i també als costats i a les anques. Tot plegat podien ser una quarentena per bèstia. Per tant, podem imaginar molt bé l'efecte sonor i musical de cada moviment dels animals. Disposem, per tant, d'un tapís flamenc de finals del segle XV que representa magníficament aquest efecte sonor del poema català de finals del segle XIV.

Podeu descobrir aquí un breu apunt sobre cavalls i cascavells.

5cd8c5f9-d904-47bd-a9ff-1a7f2fef79bb.jpg
Dimensió del tapís (Fotografia: Mª Carme Montaner)