Blog

(Fotografia d'Albert Mestre, via Wikimedia Commons)
Notícies

El Corpus i els instruments musicals

Segons la Viquipèdia, tenim notícia de la festa del Corpus Christi a Barcelona des de l’any 1360, tenint aquesta festa un origen medieval que remunta a l’any 1262, on s’exaltava la doctrina del cos de Crist enfront dels qui la negaven. A aquesta festivitat s’hi associen esdeveniments com les bullícies, les processons o l’ou om balla.

En tot cas, ens centrem en tres apunts brevíssims sobre instruments i música d’aquesta festivitat a tres llocs, Barcelona, Madrid i Mallorca:

Primer apunt. Res de guitarres durant el Corpus! Transcrivim un paràgraf molt interessant sobre la història de la música -i de les guitarres- a Barcelona: "El febrer de 1608, el bisbe Rafael de Rovirola feia pública una ordre en què declarava que en els actes del dia del Corpus i durant l'octava corresponent no es podien usar guitarres o altres instruments indecents. El 1610, s'anunciava en un edicte del bisbat barceloní que, durant el Corpus, <<en la Musica se fara davant del Sm Sagrament nos pugan tocar guitarras ni cantar ningun genero de cançons ni nades ni profanes>>." (García, 2009).

Segon apunt. A partir d’un tuit de Milena Pi, arribem a un escrit, “El Corpus Christi, explosión de la fiesta eucarística en el Barroco”, al blog Investigart, us recomanem molt la lectura de tot l’article, on s’analitzen les processons d’aquesta festa, com a vehicles de l’expressió del Barroc, sovint acompanyades de música, ja fos feta per la Capella Reial o pels ministrers acompanyats d’altres músics i, tot i no acabar de saber quina música es tocava exactament, sí se coneixen els instruments i, una vegada més, la guitarra no en surt ben parada: “flautas, chirimías, sacabuches, bajones, cornetas, órganos portátiles que se alquilaban, trompetas, atabales, arpas (estas últimas desde principios del S.XVII), y ya, a finales del S.XVIII, y no sin algunas polémicas, guitarras.”

Tercer apunt. Transcrivim un tuit de n’Amadeu Corbera que fa referència a les campanes: “Avui que és el Corpus, és dels pocs dies que sona la campana major de la Seu de Palma, n'Eloi. L'actual data del 1593. Se necessiten nou homes per voltejar-la, i se sent per tota la ciutat.” I ens remet a una font sobre el toc de campanes de Mallorca.