Comença el desplegament de la segona fase del nou contracte de neteja

Aquesta segona fase inclou el desplegament en el districte de Sarrià - Sant Gervasi; així com en els de les Corts, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sants - Montjuïc. Aquest es realitzarà de forma gradual durant setmanes incorporant el nou personal, tots els vehicles i serveis i implantant els nous contenidors en aquests cinc districtes. En total, es substituiran durant els propers mesos 12.600 contenidors.

..
13/09/2022 - 12:36 h - Medi ambient i sostenibilitat Districte Sarrià -Sant Gervasi

El nou contracte suposa un augment de la neteja viària adaptada a la morfologia de cada barri, més personal, més tecnologia per al control i la governança del servei i uns vehicles més sostenibles. Suposa també ajustos en els horaris de neteja viària amb un augment de la neteja en torn de tarda i festius per adaptar el servei als usos ciutadans de l’espai públic i un pla de treball específic per a cada barri de la ciutat després d’analitzar les casuístiques, necessitats, auditories del servei i demandes del veïnat de cada territori.

Nous vehicles adaptats a les característiques dels barris

La implementació suposa nova maquinària adaptada a les característiques de cada zona com per exemple escombradores més petites per als carrils bici, carros elèctrics autopropulsats perquè els operaris i operàries es puguin desplaçar més fàcilment als barris amb pendent i vehicles més petits per arribar als carrers estrets dels diferents nuclis antics. En total, s’incorporaran 534 vehicles nous dels quals un 67% son elèctrics.

També s’incorporen equips polivalents que garanteixen flexibilitat i rapidesa d’actuació davant de situacions sobrevingudes i més serveis amb baldeig (neteja amb aigua, que és la que dona una millor qualitat de neteja als carrers) i en més zones amb un ús més eficient d’aigua freàtica.

Altres millores son l’increment dels serveis de neteja de taques als paviments amb maquinària específica i de la neteja de zones verdes i dels parcs de la ciutat.

En aquest sentit la nova flota permet fer un salt d’escala en l’electrificació. Es passa del 20% de vehicles elèctrics a un 66% amb el nou contracte de neteja. En total, Barcelona disposarà de 870 nous vehicles elèctrics destinats a la neteja i la recollida de residus. Aquesta flota farà augmentar també el confort acústic amb uns equips insonoritzats per disminuir els nivells sonors del servei.

Aposta per la recollida selectiva i per la corresponsabilitat ciutadana

El nou contracte és una aposta del foment de la recollida selectiva per acomplir els objectius que marca Europa, arribar a una recollida selectiva del 55% l’any 2025. Per aquest motiu es porta a terme un nou model de distribució dels contenidors de residus per agrupar totes les fraccions, sempre que sigui possible, en una única ubicació o bé l’agrupació de tots els contenidors de selectiva.

Per a la millora del servei i sobretot per fomentar la corresponsabilitat ciutadana, el nou contracte també preveu un equip d’informadors i informadores que desenvoluparan la seva tasca dirigida tant cap a la ciutadania com cap als comerços. Aquests informadors sensibilitzen sobre diferents qüestions relacionades amb la separació, la correcta disposició dels residus dins del contenidor, així com altres aspectes encaminats a pal·liar les males pràctiques observades tant en les àrees de contenidors, com papereres o a la via pública. A més, per fomentar la recollida selectiva es repartiran materials de reciclatge (cubell i bosses) als punts verds dels barris.

De la mateixa manera que a la primera fase, en aquests cinc districtes també es farà una campanya informativa explicant les característiques de la contracta i les especificitats que s’implantaran en cadascun dels barris i se celebraran a partir de l’octubre prop d’una cinquantena de comissions de seguiment barri a barri, un espai conjunt entre el veïnat, els districtes i l’àrea de neteja i recollida de residus per compartir el funcionament, l’evolució del servei i les propostes de millora.