Ja està aquí la Setmana Europea de la Prevenció de Residus!

Arrenca la 14 edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que, fins al 27 de novembre, oferirà un conjunt d’activitats gratuïtes a tota la ciutadania

..
18/11/2022 - 13:58 h

L’edició d’enguany, que tindrà lloc del 19 al 27 de novembre, comptarà amb un dia temàtic centrat en els tèxtils, un producte molt intensiu en l’ús de matèries primeres i aigua i del qual només se’n recicla un 1%.

Una cita anual per fomentar la reflexió

Organitzada a través de la Comissió Europea amb suport del programa LIFE+, l’Agència de Residus de Catalunya i moltes altres entitats, equipaments i associacions a nivell europeu, la Setmana és una cita anual que posa en el punt de mira la necessitat de sensibilitzar sobre la prevenció de residus en l’àmbit europeu.

A través de diferents activitats, durant aquests dies s’exposaran les línies estratègiques i polítiques de la Unió Europea en matèria de reducció de residus i el foment d’accions sostenibles a nivell europeu a través dels diversos actors i el seu comportament, ja sigui en consum, producció o altres àmbits.

Un ampli ventall d’activitats

L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat a la Setmana a través de les següents activitats:

“Renova la teva roba” és una xarxa d’intercanvi de roba usada, però que està en bon estat, amb l’objectiu d’evitar que aquesta es converteixi en residus. Gràcies a aquest projecte et pots desfer de roba que ja no utilitzis i aconseguir de nova sense danyar el medi ambient.

L’edició jove de l’anterior projecte posa el focus entre les persones de 12 a 35 anys perquè puguin renovar el seu armari i reciclar les peces que ja no necessiten. A més, el projecte posa se centra en la sensibilització dels més joves sobre la quantitat de roba que tenen, l’ús que en fan i la nova vida que pot tenir en mans d’altres persones.

La xarxa “Renova les teves joguines” vol fomentar l’intercanvi de joguines per allargar la seva vida útil i reduir la generació de residus. Aquest projecte, a més, permet estalviar a les famílies, especialment durant les festes nadalenques, quan augmenta el seu consum.

Es durà a terme una sessió plenària en el marc del Compromís Barcelona Plàstic Zero. Aquest pacte, firmat per diferents organitzacions de la ciutat, vol impulsar  estratègies de reducció dels plàstics d’un sol ús i respondre de manera activa a l’emergència climàtica.

L’Ajuntament impulsa una sèrie d’activitats i d’accions cíviques centrades a promoure la corresponsabilitat en la cura de l’espai públic amb neteges comunitàries i promoure el civisme i el respecte a l’espai públic compartit. Aquest projecte convida als ciutadans i ciutadanes a unir-se a la feina dels equips municipals i ajudar així en la feina de neteja i manteniment del seu entorn.

Un dels actes centrals de la Setmana tindrà lloc el pròxim 27 de novembre a la Clariana de Glòries amb la celebració de la cloenda de l’edició de tardor del projecte Renova la teva roba i un acte conjunt amb l’Agència Catalana de Residus, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona entorn al Pacte de la Moda Circular amb tallers i activitats familiars.

.. .. .. ..