Reduir els productes d’un sol ús, nou objectiu de la Fira BioCultura

Barcelona acull un any més BioCultura, la Fira de Productes Ecològics i Consum Responsable, que enguany celebra la seva 28a edició al Palau Sant Jordi entre el 5 i el 8 de maig. Es tracta de la fira més gran d’aquest àmbit que s’organitza a la ciutat, que aquest any s’ha posat com a objectiu reduir els productes d’un sol ús, com ara plats, gots i coberts.

..
06/05/2022 - 10:03 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

En aquesta edició de la fira es començarà la reducció del envasos a la zona de showcooking, on al llarg dels 4 dies de fira es fan aproximadament 600 degustacions diàries. Es substituiran els plats, gots i coberts d’un sol ús per parament reutilitzable i s’instal·larà un rentaplats professional a la zona de cuina.

Una qüestió que ve de lluny

La gestió dels residus que es generen a la fira ha estat motiu de preocupació per l’organització des dels seus inicis. Al llarg del temps s’han fet diferents accions per promoure’n el reciclatge: distribució de recollida de les diferents fraccions al llarg de l’espai expositiu, voluntaris informadors, xerrades, etc. A més, s’ha informat als expositors sobre com substituir el plàstic d’un sol ús en les exposicions.

Des de 2017 està prohibit l’ús d’envasos de plàstic a les degustacions i només es permet el material compostable i el cartró. Tot i això, es generen gran quantitats de deixalles, moltes d’elles de nous materials sobre els quals no existeix informació clara sobre com reciclar-los, la qual cosa pot generar confusió entre les persones consumidores.

L’any 2021, l’Associació Vida Sana es suma a la Taula Plàstic Zero, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, amb el compromís de reduir els productes d’un sòl ús a la fira. Conscients de la dificultat del repte, s’ha demanat la col·laboració de Rezero i l’experiència del projecte sObres Mestres per a l’acompanyament i assessorament en aquesta prova pilot.

Els mesos previs a la fira s’ha estat treballant en el diagnòstic del tipus d’envasos que es fan servir, principalment en tres zones de la fira: a les degustacions que es donen a la zona d’alimentació, al showcooking i a la zona de foodtrucks. També s’han fer reunions amb els diferents agents implicats: responsables de BSM, l’empresa municipal gestora del Palau Sant Jordi, la direcció de la fira, els responsables del showcooking i les empreses expositores.

Al llarg de la fira, a més de la substitució dels coberts, es farà una diagnosi in situ i una enquesta a les empreses expositores que fan servir productes d’un sol ús per tal d’estudiar conjuntament la millor manera de evitar-los, reduir-los o substituir-los per productes reutilitzables.

Cal abordar urgentment les deixalles i la seva gestió per tal de reduir el seu impacte sobre el medi ambient i el canvi climàtic. Malgrat l’esforç que s’està fent per reduir l’ús del plàstic, no està clar que les noves alternatives siguin la solució més adient. La manera més sostenible de gestionar els envasos és reduir el seu ús, optant per alternatives que permetin la reutilització i, per tant, reduir els productes d’un sol ús.

Més informació.