Compostatge comunitari
El compostatge comunitari és una forma de fer compost de manera col·lectiva i adaptada al medi urbà on, per falta d’espai o temps, moltes famílies no poden fer-ho directament als seus domicilis. Tots els ciutadans que hi participen poden portar les seves restes orgàniques (restes de fruita i verdura, marro de cafè, restes de jardineria, etc.) i a canvi reben una bossa del compost resultant.
Què és el compost?
El compost que s’obté dels compostadors comunitaris és un adob natural i de gran qualitat, d’aspecte i olor que recorda a la terra humida, i que es pot usar per a les plantes de casa, ja que aporta una gran quantitat de nutrients al sòl. Aproximadament, de cada 100 kg de matèria orgànica es poden obtenir 30 kg de compost. El compostatge és un procés similar al que es dóna de manera natural als boscos: se n’encarreguen una sèrie d’organismes descomponedors i, si es fa correctament, no provoca molèsties ni males olors.
Com funcionen els compostadors comunitaris?
Cada compostador comunitari consta de tres calaixos d’1m3 aproximadament, amb capacitat de gestionar les restes orgàniques de fins a 30 o 40 famílies.
Cada mòdul està identificat per un color:
- el verd és el mòdul en ús, on s’han d’abocar les restes vegetals
- el groc, el mòdul que ja està ple i en procés de compostatge
- el vermell, el mòdul que ja té el compost acabat.
Com puc participar en el compostatge comunitari?
Els compostadors comunitaris de la ciutat de Barcelona són oberts a qualsevol ciutadà que visqui dins el barri on està situat el compostador comunitari. Per a participar-hi ha d’aportar, de forma regular o puntual, les seves restes orgàniques de cuina, plantes del balcó o del jardí. El compost generat es garbellarà manualment i es retornarà periòdicament a les famílies participants.
Totes aquelles persones que hi vulguin participar s’han d’inscriure prèviament com a família o unitat de convivència compostaire i rebre una petita formació.
Consulta el lllistat de compostadors comunitaris al Mapa Barcelona+Sostenible.