Vallbona és un dels tres barris de la zona nord de Nou Barris, l’únic que queda situat a l’altra banda de les vies del tren i les autovies C-33 i C-58. A més d’aquesta separació respecte a la resta del districte, es troba separat del districte de Sant Andreu per un gran espai sense urbanitzar; del municipi de Santa Coloma de Gramenet, pel riu Besòs i per un altre tram ferroviari, i del municipi de Montcada i Reixac, per un turó. En definitiva, el barri queda força segregat, fet que li confereix una marcada dinàmica de poble.

Vista panoràmica del barri de VallbonaFes clic per ampliar la imatge

Vista panoràmica del barri de Vallbona

El riu Besòs ha donat tradicionalment a les terres de Vallbona una fertilitat única, i actualment encara alimenta la Ponderosa, un dels últims horts urbans de la ciutat i el més gran. A 500 metres escassos d’aquests cultius es troba la trama d’autopistes d’entrada a Barcelona, que escenifica el gran contrast ambiental de Vallbona.

El pont del Congost uneix Vallbona amb Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

El pont del Congost uneix Vallbona amb Torre Baró

Mònica Palet, de l’associació Vallbona ViuFes clic per ampliar la imatge

“Som un barri petit amb una distribució geogràfica concreta i defensem que les accions urbanístiques s’han de pensar de manera global.”

Mònica Palet, de l’associació Vallbona Viu

Units a la resta de barris per un pont

Al final dels anys seixanta es van començar a construir les autovies que separen el barri de la resta de veïns de la zona nord composta per Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. Al principi del segle XXI encara es podia anar de Vallbona a Torre Baró a peu per les voreres de les carreteres i creuant semàfors, però més endavant es van qualificar aquestes calçades com a autopistes i, per millorar-ne la seguretat i la connectivitat, es va decidir construir l’actual pont del Congost, d’uns 200 metres, que uneix els dos barris i que es va acabar al 2006. Tot i que és una línia de connexió directa i que hi ha tres ascensors que en faciliten l’accessibilitat, el pont no ha acabat de satisfer els veïns perquè, com comenten Mònica i Zaida Palet, de l’Associació Vallbona Viu, “el recorregut és llarg i amb un fort pendent”.

Per millorar la seguretat i la connectivitat, es va decidir construir l’actual pont del Congost, d’uns 200 metres, que uneix els dos barris i es va acabar el 2006.

El distanciament amb la resta de la ciutat ha provocat que cada cop més gent faci vida fora del territori. Emilia Garcia, presidenta de l’associació de veïnes i veïns, reivindica que, per recuperar el sentiment de barri, “cal invertir en serveis”. Una de les principals propostes és proveir el col·legi públic d’una llar d’infants. Garcia explica que els nens i nenes “seguiran l’educació al barri, i tant ells com els seus pares mantindran un lligam amb Vallbona”.

La granja del Ritz, pendent de tenir nous usosFes clic per ampliar la imatge

La granja del Ritz, pendent de tenir nous usos

Els camps de la PonderosaFes clic per ampliar la imatge

Els camps de la Ponderosa

Patrimoni ambiental

A banda de proveir Vallbona de serveis com una llar d’infants o farmàcies, Emilia Garcia manifesta: “Cal protegir i mantenir el nostre patrimoni històric.” Garcia fa referència al Rec Comtal, a la Ponderosa i a la granja del Ritz, que rep aquest nom perquè servia aliments a aquest hotel. Aquests tres punts, vinculats a la natura i agricultura del barri “són molt importants per conservar el vincle entre el veïnat”, segueix Garcia.

Per a l’associació de veïns és primordial que, després de l’arranjament del Rec Comtal, s’hi continuï fent un bon manteniment. Les darreres actuacions van facilitar l’accés a peu cap a Montcada, i és l’últim tram a cel obert d’aquesta infraestructura del segle X a Barcelona. Un altre objectiu és buscar una solució per a la granja del Ritz, actualment en mal estat i en la qual l’Ajuntament està treballant per definir-ne els usos futurs. Garcia creu que seria ideal construir-hi “un casal de barri més gran per donar lloc a totes les demandes comunitàries”. Des del Grup de Dones, l’associació que lluita per cohesionar les dones i famílies de Vallbona, s’espera aconseguir per a la granja del Ritz “un ús comú a partir d’equipaments com una biblioteca o la mateixa llar d’infants, tan demanada”, segons la membre del grup Montse Peñalber.

S’està buscant una solució per a la granja del Ritz, actualment en mal estat i en la qual l’Ajuntament està treballant per definir-ne els usos futurs.

Jose Palomo, president del Racing de Vallbona CFFes clic per ampliar la imatge

“Es necessita potenciar el creixement dels nens amb més parcs i pistes.”

Jose Palomo, president del Racing de Vallbona CF

Jose Iglesias. President de l’Associació de Gent GranFes clic per ampliar la imatge

“Vaig ser president de l’AVV als anys seixanta i la nostra victòria va ser la construcció de pisos i posar fi a les barraques.”

Jose Iglesias. President de l’Associació de Gent Gran

La distinció com a oportunitat

L’orografia i la natura que envolten Vallbona fan que el territori presenti una realitat molt diferent de la resta de barris. Per poder créixer, Mònica i Zaida Palet, de l’associació Vallbona Viu, expliquen que s’ha de donar “un servei que no es pugui trobar en altres llocs de la capital”. És en aquest sentit que cobra més importància la conservació dels tres punts d’interès natural que des de l’Ajuntament s’està treballant, “ja que són una font de riquesa i valors per al barri”, detalla Emilia Garcia, de l’AVV.

En la línia del sentiment de pertinença com a oportunitat de créixer, diferents entitats de Vallbona assenyalen els infants com el col·lectiu amb qui treballar. Tant el president del Racing de Vallbona Club de Futbol, Jose Palomo, com el de l’Associació de Gent Gran, Jose Iglesias, creuen que cal potenciar equipaments per a nens i nenes. Des del Racing es fa una funció “social important perquè ajuda els nens a fomentar l’esport i l’esperit de barri”, i Palomo afegeix que espais com parcs o pistes esportives “facilitarien aquesta tasca”.

En la línia del sentiment de pertinença com a oportunitat de créixer, diferents entitats de Vallbona assenyalen els infants com el col·lectiu amb qui treballar.

Joves a la porta del barri, al carrer d’OristàFes clic per ampliar la imatge

Joves a la porta del barri, al carrer d’Oristà

Entrenament a les instal•lacions del Racing de VallbonaFes clic per ampliar la imatge

Entrenament a les instal•lacions del Racing de Vallbona

Solucions amb vocació integral

Mònica i Zaida Palet, de Vallbona Viu, expliquen que “cal un projecte global per a tot el barri”. Aquest col·lectiu aporta una visió social, econòmica i ambiental per a Vallbona i creu que “s’ha de treballar en tots aquests aspectes i no aportar accions individualitzades que no suposen cap solució”. Per això Vallbona Viu espera treballar amb les administracions i aportar una visió real de les necessitats del barri perquè els projectes que s’hi dediquin “tinguin continuïtat i no siguin només pedaços per cobrir les mancances”.

El rec Comtal a la plaça del Primer de MaigFes clic per ampliar la imatge

El rec Comtal a la plaça del Primer de Maig

Local de l’Associació de Veïns de VallbonaFes clic per ampliar la imatge

Local de l’Associació de Veïns de Vallbona