El barri de la Guineueta pot considerar-se el pulmó principal de Nou Barris. Els parcs de la Guineueta i el Central de Nou Barris, dos dels més grans de la ciutat, són els centres neuràlgics del nucli, entre ells es troben els edificis i les vies comercials principals. Precisament el parc Central de Nou Barris, dissenyat per Carme Fiol i Andreu Arriola, és l’epicentre del barri, ja que hi ha la biblioteca, l’arxiu municipal i la seu del Districte de Nou Barris. Tot això, a la zona on hi havia l’històric Hospital Mental de la Santa Creu, inaugurat el 1915. En paraules del vocal d’urbanisme i anterior president de l’associació de veïnes i veïns (AVV), Gonzalo Rodrigo, “hem de cuidar tot el nostre patrimoni perquè som uns privilegiats”.

Guineu, símbol del barri, al Parc de la GuineuetaFes clic per ampliar la imatge

La guineu, símbol del barri, al Parc de la Guineueta

Construït sense oblidar el passat

El nom del barri prové de la masia de Can Guineueta, que va adoptar el nom de les guineus que freqüentaven la zona propera a la muntanya. No va ser fins després de la primera meitat del segle XX que els camps de conreu van anar desapareixent per donar lloc, a mitjan segle XX, als blocs d’habitatges promoguts per l’Obra Sindical del Hogar, a la part alta del passeig de Valldaura. Per sota d’aquests blocs, als anys setanta es van aixecar les promocions de Barcinova i Calinova, properes a l’actual parc Central, inaugurat l’any 2003.

Segons el mateix Gonzalo Rodrigo, “el barri es va aixecar de forma irregular, amb les cooperatives La Puntual i La Constància construint de forma independent als seus terrenys”. D’aquesta manera, s’ha treballat amb l’Administració per dotar la zona d’un model uniforme. El president de l’associació de veïnes i veïns, Antoni Paredes, explica: “A partir del treball amb l’Ajuntament hem pogut dotar els habitatges de parcs i zones verdes per millorar la qualitat de vida de tots”. En aquest model de construcció, destaca que s’hagi preservat part de l’Hospital de la Santa Creu i altres llocs d’interès, com l’aqüeducte Dosrius, per fer del barri un lloc atractiu.

Llac del Parc Central de Nou BarrisFes clic per ampliar la imatge

Llac del Parc Central de Nou Barris

Seu del Districte de Nou BarrisFes clic per ampliar la imatge

Seu del Districte de Nou Barris

En una visió més recent, Rodrigo exposa: “Hem pogut dotar tots els edificis d’ascensors a partir d’un conveni amb la Generalitat i l’Ajuntament”. La seva feina, a més, no sols se centra en el fet de treballar per al benestar del veïnat, sinó per “incidir directament en la qualitat de vida de tots”. Això s’exemplifica amb el banc d’aliments que també porta l’AVV de forma solidària.

 

Passeig de ValldauraFes clic per ampliar la imatge

Passeig de Valldaura

Merca de la GuineuetaFes clic per ampliar la imatge

Entorns del mercat de la Guineueta

El projecte de la Masia

Entre la principal via comercial del barri, el passeig de Valldaura, i el parc Central es troba un espai que vol acompanyar els joves al llarg dels anys en la vida associativa, per mantenir el barri amb vida i activitats. Carol Santana, membre de l’Ateneu de la Guineueta, ho explica: “La Masia és un espai que fa de paraigua de tres entitats: el casal de joves, l’esplai i l’ateneu”. Cada una d’aquestes entitats funciona de forma autònoma, però com que totes es troben al mateix espai, hi ha una coordinació i un treball comú entre elles.

El més important és la funció generacional. L’esplai comença a partir dels 5 anys i s’allarga fins als 14. Dels 14 als 16 es treballa amb el Grup d’Adolescents Guineueta i, llavors, es passa al casal de joves, que va dels 16 fins als 30 anys. Santana manifesta: “Molts joves ens trobàvem ja sense possibilitat d’organitzar-nos a partir dels 30 i és per això que vam decidir crear l’ateneu, per donar continuïtat als projectes culturals i socials del barri”.

Aqüeducte del Parc Central de Nou BarrisFes clic per ampliar la imatge

Aqüeducte del Parc Central de Nou Barris

Parada de pa durant la Festa Major de Nou BarrisFes clic per ampliar la imatge

Parada de pa durant la Festa Major de Nou Barris

Anna Miguel, del casal de joves, explica: “Com que treballem de forma autònoma, cada grup decideix el tipus d’activitats que vol fer”. Així, a principi de curs s’obre el procés d’inscripció als diferents tallers que s’organitzen i, com que a la Masia es troben diferents generacions, “ens ajudem entre nosaltres per millorar el funcionament associatiu”, detalla Miguel. El més important, segons Berta Colomer, també del casal, “és que la Masia és un punt de trobada obert a tothom que s’hi vulgui implicar, igualment per a totes les persones del barri”.

D’altra banda, l’assignatura pendent de la Masia, com explica Carol Santana, “és seguir teixint el relleu generacional amb l’associació de veïns”. L’associació, com explicava el seu president anterior, Gonzalo Rodrigo, “està formada gairebé per les mateixes persones que van entrar-hi als anys setanta i vuitanta”. Per tant, segueix Santana, “seria bo poder donar el salt des de l’ateneu a l’AVV i poder treballar els aspectes del barri que ens impliquen a tots de forma coordinada entre les entitats”. Tot i que, sense cap mena dubte, Rodrigo comenta: “Les relacions entre els joves i els més grans del barri són fenomenals en tots els aspectes”.

 

La Guineueta, moviment constant

Els joves mantenen un ritme molt alt d’activitats, però al casal de la gent gran tampoc no paren. Carmen López, la directora, explica: “L’oferta és molt àmplia: des de ioga fins a cursos de memòria, passant per activitats tecnològiques i culturals”. El barri ha anat envellint, i les persones de més de 65 anys hi representen el 29%. “La demanda als tallers és molt gran i no donem l’abast, algunes persones es queden sense entrar-hi”, lamenta Carmen López. És per això que l’AVV té entre els seus objectius poder dotar el veïnat de més espais, des d’un casal de gent gran més ampli fins a un local renovat per a l’associació. Uns projectes, que es treballen amb l’Administració, per trobar l’espai adequat per satisfer totes les necessitats.

Entorns del Mercat de ValldauraFes clic per ampliar la imatge

Entorns de la Seu del Districte

Parc de la GuineuetaFes clic per ampliar la imatge

Parc de la Guineueta