Entre el 1964 i el 1967, el veïnat del barri de les Roquetes va plantar la llavor de la solidaritat i del teixit associatiu que actualment encara regna a la zona. Ja abans dels anys seixanta es van començar a aixecar molts habitatges prop de la Via Favència, però a la part alta del barri encara predominava l’autoconstrucció. Seguint aquesta iniciativa, el mateix veïnat va començar a construir-se entre el 1964 i el 1967 el clavegueram per, de mica en mica, anar dotant el barri dels serveis d’aigua i llum que mancaven.

El barri de les Roquetes s’enfila per la falda de CollserolaFes clic per ampliar la imatge

El barri de les Roquetes s’enfila per la falda de Collserola

Tot i la complicada orografia, al peu de Collserola, entre el veïnat i l’Administració s’ha aconseguit dignificar el barri i facilitar la mobilitat de les persones.

Aconseguits els serveis bàsics, les lluites següents van ser pel transport públic. Al llarg dels anys setanta i fins als vuitanta es va fer arribar l’autobús públic, i finalment l’octubre del 2008 hi arribava el metro. Tot i la complicada orografia i els forts pendents que caracteritzen la zona al peu de Collserola, entre el veïnat i l’Administració s’ha aconseguit millorar molt la mobilitat dels habitants.

El bus de barri 127 dona servei a les RoquetesFes clic per ampliar la imatge

El bus de barri 127 dona servei a les Roquetes

Juanjo MartosFes clic per ampliar la imatge

“Les Roquetes és una zona amb molta vida al carrer i treballem per una bona convivència.”

Juanjo Martos

La cultura com a lligam social

Les persones que fa anys que viuen a les Roquetes entenen la importància de mantenir les relacions veïnals. Juanjo Martos, de l’Associació de Veïns, apunta: “La cultura i els tallers que fomentem són essencials per cuidar els nostres lligams”. Des de l’associació es porten a terme diferents activitats, com ara costura i cuina, que “tenen molt èxit entre el veïnat”, segueix Martos.

En aquest sentit, l’associació treballa per mantenir la cultura viva. Es vol ampliar el Centre Ton i Guida i dotar el Kasal de Joves d’un espai apartat del centre, així com potenciar l’oci interior i exterior, ja que hi predominen les activitats musicals. El coordinador del Centre Ton i Guida, Marcel·lí Puig, es lamenta perquè “a les ciutats s’han anat perdent els espais de socialització al carrer; per això, la cultura ha de complir aquesta funció”. A més, segons Puig, sempre ha anat arribant gent nova al barri i s’ha de fomentar la integració.

No hi falten les iniciatives populars en cultura, i destaquen projectes com Radio Bronka, la Roquetes Fashion Week o el Dia de la Pinya.

Marcelí PuigFes clic per ampliar la imatge

“Necessitem la cultura per vehicular les relacions personals i enfortir-les.”

Marcelí Puig

El carrer de la Mina de la CiutatFes clic per ampliar la imatge

El carrer de la Mina de la Ciutat

Amparo Iturriaga, presidenta de l’Associació de Veïnes i Veïns, creu que seria necessari “un nou espai comunitari on traslladar-hi els tallers i que sigui, també, un espai de trobada”. Tot i que ho dificulta la falta d’espai hàbil a les Roquetes, difícil de trobar per l'orografia complicada. D’altra banda, no hi falten les iniciatives populars en cultura, i destaquen projectes com l’autogestionada Radio Bronka, la Roquetes Fashion Week o el Dia de la Pinya.

Potenciar el desenvolupament comercial

Una de les assignatures pendents del veïnat és fer front a les grans superfícies comercials. “Sempre hem destacat per tenir una bona zona de comerç com és el carrer de la Mina de la Ciutat”, recorda Juanjo Martos, però lamenta com la crisi ha castigat el barri. Com a solució, l'ex-president de l’Associació de Comerciants, Agustín Madrid, creu que “cal anar més enllà d'enganxar cartells per fomentar el comerç de proximitat”, el que és més important és “la pedagogia entre el mateix veïnat perquè s’entengui que ens beneficiem a nosaltres si comprem a les nostres botigues”.

El servei d’ascensors, escales mecàniques i remuntadors és molt efectiu a les Roquetes per fer front a l’orografia i els forts pendents.

Ascensor al carrer d’AlcántaraFes clic per ampliar la imatge

Ascensor al carrer d’Alcántara

Amparo IturriagaFes clic per ampliar la imatge

“Som un barri humil i, quan ho hem passat malament, sempre ens hem tingut els uns als altres per desfogar-nos.”

Amparo Iturriaga

Treballar per superar l’espai

L’altra assignatura pendent al barri és “mantenir el servei de mobilitat”, assenyala Juanjo Martos. Explica que el bon servei d’ascensors, escales mecàniques i remuntadors és molt efectiu a les Roquetes per fer front a l’orografia i els forts pendents que caracteritzen els carrers. El punt en contra, però, és que “s’espatllen sovint i s’hauria de vetllar pel seu manteniment, en què també tenim responsabilitat el veïnat”, segueix el membre de l’Associació de Veïns. En total, al districte de Nou Barris hi ha disset escales mecàniques, divuit ascensors i un ascensor inclinat.

Traçat el pla per superar les complicacions verticals de l’espai, l’altra qüestió que cal tenir en compte és el sentit horitzontal. Martos explica: “El barri està molt atapeït i són necessàries més zones d’aparcament per a cotxes”, ja que “molts ens movem amb transport públic però necessitem un espai on tenir-los aparcats”. Sota Collserola, i amb els veïns de Canyelles i el Verdun, les Roquetes es veu limitada per tots costats i és complicat trobar una solució a les demandes sobre l'espai.

Agustín MadridFes clic per ampliar la imatge

“Hem d’entendre que, si comprem al barri, estem beneficiant els veïns, és un bé comú.”

Agustín Madrid

Interior del Mercat de MontserratFes clic per ampliar la imatge

Interior del Mercat de Montserrat

Potencial humà com a futur

De la seva història, el barri ha après que, per construir un futur millor, cal mantenir les relacions socials entre el veïnat. Des dels diversos col·lectius es preocupen per enfortir els lligams, i des de l’Associació de Veïnes i Veïns apunten que les diverses onades migratòries a les Roquetes s’han rebut amb els braços oberts. La integració és el principal punt per afavorir la convivència, i convidar tothom a participar en les diverses activitats ofertes pel teixit associatiu és el primer pas.

La plaça de Salvador Puig i AntichFes clic per ampliar la imatge

La plaça de Salvador Puig i Antich

Un dels accessos de la parada de metro de RoquetesFes clic per ampliar la imatge

Un dels accessos de la parada de metro de Roquetes