La ciutadania posiciona Nou Barris com un dels districtes més ben valorats de Barcelona

21/10/2024 - 11:33 h

Seguretat, economia i habitatge, principals preocupacions segons revelen les dades donades a conèixer en el Consell Plenari del 17 d’octubre

L’enquesta de serveis municipals del 2024 revela que Nou Barris es posiciona com un dels districtes més ben valorats de Barcelona, amb una puntuació global de 6,80, superant la mitjana de la ciutat.

La dada reflecteix una trajectòria ascendent en la valoració de serveis com la seguretat, la neteja dels carrers, la recollida d’escombraries i l’enllumenat públic.

Malgrat això, la seguretat, la situació econòmica i l’habitatge són, per aquest ordre, els principals problemes percebuts per la ciutadania de Nou Barris, tal com va explicar el regidor del Districte, Xavier Marcé, en el decurs del Consell Plenari celebrat el dijous 17 d’octubre. Pel que fa a la inseguretat, s’ha observat una tendència a l’alça en la percepció ciutadana en els darrers anys. En referència a les dificultats econòmiques, el mateix regidor va explicar que diferencials com el de la renta fan que Nou Barris sigui “un dels districtes en què més població considera que viure-hi no és la millor garantia de vida”, però va destacar el fet que el veritable repte és tenir la “capacitat d’atraure empreses perquè s’instal·lin aquí i creïn treball”, ja que el pes de la riquesa no pot venir “de subvencions o inversions públiques”.

De tot això en va parlar el regidor en el seu informe, en què també va explicar que en matèria urbanística avancen diversos projectes “importants” per a Nou Barris. Així, va revelar que el districte està iniciant el procés final de licitació de les obres de la Illa Q i la Masia de Can Carreras, i que l’Ajuntament ha donat llum verda al procés de licitació per a l’eix verd del carrer Pintor Alsamora. També va explicar que “properament”  s’obriran els processos finals per a la redacció dels projectes de la darrera fase dels interiors d’illa de la Guineueta i la segona fase dels interiors de Canyelles.

Minut de silenci

Abans de l’inici de la sessió, el Consell Plenari va guardar un minut de silenci en senyal de dol per la mort de dos joves a Ciutat Meridiana.

En la part decisòria, es van informar favorablement la denominació de plaça de la Bassa de Torre Baró per a l’espai entre el carrer de Sant Quirze Safaja i l’avinguda d’Escolapi Càncer; la denominació de plaça de Can Sitjar per a l’espai situat entre els carrers de Desfar, la Jota i Felip II; l’aprovació inicial, de conformitat amb l’article 66.3 de la Carta Municipal de Barcelona, de la Modificació del Pla general metropolità per a la regulació urbanística dels elements destinats a la ventilació i il·luminació natural dels edificis; i, finalment, l’aprovació inicial, de conformitat amb l’article 68.1 a) de la Carta Municipal de Barcelona, la Modificació del Pla de millora urbana per a la regulació de la instal·lació d’ascensors exteriors als edificis d’habitatge de la Guineueta.

Part d’impuls i control

Pel que fa a les proposicions dels diversos grups municipals, es va aprovar la de BComú que, entre d’altres, demanava fer un informe de la realitat social de Ciutat Meridiana i impulsar programes d’acompanyament a joves migrants en situació de sensellarisme. Va rebre amb el suport d’ERC, Junts i PPC, l’abstenció del PSC i el vot en contra de VOX. També es va aprovar, per unanimitat, la del PPC, que demanava redactar el projecte executiu d’accés a Collserola per la font d’en Magués, i la d’ERC sobre construir un nou casal de gent gran a la Trinitat Nova. En aquest cas, va comptar amb el vot favorable de tots els grups excepte el PSC, que s’hi va abstenir.

També es va aprovar la proposició de Junts per Catalunya, que demanava, entre d’altres, una millora del transport públic a la Zona Nord i la implementació als barris de Vallbona i Torre Baró d’una xarxa de carrils bici adaptada a l’orografia dels barris. Tots els grups hi van donar suport excepte el PSC, que hi va votar en contra.

I, finalment, es va votar en contra de la proposició de VOX, transaccionada amb el PPC, que demanava eliminar el requisit de la cita prèvia en les relacions amb les diverses administracions dependents del Districte, així com un protocol específic per a la gent gran. Va comptar amb el vot en contra de tots els grups municipals excepte VOX i PPC, que hi van votar a favor.