25N: el present és feminista

08/11/2019 - 10:59 h

Activitats tot el mes de novembre a Nou Barris amb motiu del Dia internacional contra la violència vers les dones

Activitats tot el mes de novembre a Nou Barris amb motiu del Dia internacional contra la violència vers les dones

Un any més, el novembre es tenyeix de violeta a tota la ciutat per commemorar el 25N, el Dia internacional contra la violència vers les dones. Òbviament, Nou Barris no podia ser menys i ha preparat un seguit d’activitats al llarg de tot el mes en les quals la figura de la dona n’és l’epicentre.

Entre d’altres, hi trobareu cinema, exposicions i xerrades. I també tallers de sensibilització i activitats infantils com la lectura de contes o l’obra de teatre “La domadora de mariposas”, per conscienciar els més petits de la casa i començar a derruir els idearis ancorats en el temps que perpetuen la violència de gènere.

No hi faltarà, tampoc, l’acte central, que enguany tindrà lloc el divendres 22 a l’IES Sant Andreu, i que a partir de les 18.30 h inclourà la lectura d’un manifest; la performance DIAWAR, “Yo Soy Mía”, a càrrec del Laboratori Escènic Bemen 3; el gospel i cor de dones del grup de dones Lloc de la Dona i cor de l’Escola de Música Xamfrà; un debat sobre l’eliminació de la violència masclista vers les dones, dina­mitzat per l’associació Tamaia; i el “Teatre de l’oprimit”, a càrrec del Laboratori Escènic Bemen 3.

L’acte clourà a les 20.30 h, quan sortirà la marxa “Ens volem vives!” de la plaça de les Treballadores i els Treballadors de la Harry Walker a la plaça Àngel Pestaña, amb l’acompanyament de la batucada Tambolas, i lectura del manifest contra la violència vers les dones a la mateixa plaça Àngel Pestaña.

El 25 de novembre

El 25 de novembre de 1960, les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, van ser brutalment assassinades a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana, mentre anaven a visitar els seus marits empresonats.

L’any 1981, el 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere en el context del primer “Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” celebrat a Bogotà, la capital de Colòmbia. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. No va ser fins al 1999, però, quan Nacions Unides va donar caràcter oficial a aquesta data.