Comencen els actes per celebrar el centenari de la Casa de l’Aigua

14/05/2019 - 13:54 h

Tret de sortida amb la Nit dels Museus i l’exposició "AIGUA KM 0 / BCN"

Tret de sortida amb la Nit dels Museus i l’exposició "AIGUA KM 0 / BCN"

La Casa de l’Aigua comença a celebrar els actes del centenari. Els primers arribaran el cap de setmana de Festa Major.

Així, el dissabte 18 de maig se celebrarà, d’una banda, la Nit dels Museus, amb visita guiada a l’equipament a les 19, 20, 21 i 22 h. En paral·lel, el mateix dia s’inaugura l’exposició “AIGUA KM 0 / BCN” Organitzada pel MUHBA i el Districte, l’exposició fa referència a les aigües de proximitat, les que cauen al territori amb la pluja i les que hi arriben des d’altres llocs amb l’escorrentia. A l’àrea de Barcelona delimitada per Collserola, el riu Besòs i Montjuïc, aquesta aigua ha determinat, al llarg de la història, el desenvolupament de la ciutat mateixa i de les viles i els pobles de l’entorn. Fins fa poc temps, aquesta aigua va conformar les relacions entre la societat i el territori. Amb aquesta exposició es vol fer aflorar els lligams essencials i avui menystinguts de l’aigua amb el territori, com un pas en la recuperació de la memòria d’una llarga tradició de gestió dels recursos hídrics locals com a aliment, fertilitzant agrícola, energia i diluent per a activitats domèstiques i industrials.

I diumenge 19 de maig, de 17 a 20 h, en el marc de la Festa Major de Nou Barris, podreu gaudir de “El senyor Tresulls ens mostra la Casa de l’Aigua”. Visites teatralitzades, amb reserva prèvia, per conèixer com funcionava aquest equipament.

La Casa de l’Aigua celebrarà el centenari al llarg del que queda d’any. De moment, us adjuntem la programació prevista fins al juliol.

La Casa de l’Aigua de Trinitat Nova

Construïda l’any 1919 per encàrrec de la Companyia d’Aigües de Barcelona, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova és un equipament de referència al barri i un espai emblemàtic a la ciutat pel seu interès històric i arquitectònic i per la seva ubicació privilegiada entre la plana de Barcelona i la serra de Collserola.

La rellevància de la Casa de l’Aigua rau en la claredat arquitectònica i en la tipologia constructiva. Es tracta, de fet, d’un dels primers edificis construïts amb formigó armat a Barcelona. El conjunt modernista, obra dels enginyers Felip Steva i Planas i Joan Sitjes, es troba inclòs al catàleg de patrimoni de la ciutat.

El complex original incloïa l’estació elevadora situada a la Trinitat Vella, que encara es conserva, uns pavellons de cloració i uns dipòsit situats a l’actual Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova, i un túnel subterrani que connectava ambdues instal·lacions i es perllongava en direcció Collserola. Aquesta prolongació sortia a la llum en el punt més elevat i comptava amb un pont anomenat dels Tres Ulls. Tot i que aquest ramal mai va entrar en servei, el pont es va convertir en un element emblemàtic pel seu aspecte amb tres grans forats circulars. Exceptuant aquest ramal, les instal·lacions de la Casa de l’Aigua van funcionar abastint d’aigua la ciutat fins a l’any 1989. Entre els anys 2007 i 2013 l’Ajuntament de Barcelona va dur-hi a terme la consolidació i millora i, finalment, va obrir les portes com a equipament municipal a principis de 2015.