Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia 2020: els 10 actes imprescindibles

23/01/2020 - 10:00 h

Del 23 al 25 de gener Gràcia s'omple de cultura i tradicions mallorquines. L'acte central es farà dissabte al vespre, amb l'encesa d'una dotzena de foguerons.

Ja fa vint-i-vuit anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia s’omplen de foguerons. S’hi fa la festa dels Foguerons de sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc. De fet els Foguerons estan tan consolidats que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia. Enguany cremaran una dotzena de foguerons, al voltant dels quals dissabte el vespre s’hi farà una revetlla amb carn a la brasa, música i cant. Però la festa té tres dies de durada – del 23 al 25 de gener- i comprèn molts altres actes per acostar-se a la cultura popular i les tradicions mallorquines.

Tast de productes mallorquins
Una manera excel·lent d’aprofundir en una cultura és a través de la gastronomia i per això un dels primers actes que es fan dels Foguerons és el tast de productes mallorquins. El Bar del CAT s’omple de sobrassada, botifarrons i camellot, alguns dels productes més freqüents que es torren per la festa de Sant Antoni a sa Pobla.

Quan es fa? Dijous, 23 de gener, les 20.00 al Centre Artesà Tradicionàrius

Glosada
Després de sopar, amb la panxa ben plena, és el moment de començar a cantar. Per això cada any s’organitza un recital de cançó improvisada anomenat ‘Oda a la Sobrassada’. Hi participen glossadors barcelonins i també de vinguts des de Mallorca com ara Mateu Xurí, Maribel Servera, Catalunya Canyelles, VOPB de Catalunya… A més com tota bona glossada, és oberta a tothom. Un animareu a cantar?

Quan es fa? Dijous, 23 de gener, les 21.00 al Centre Artesà Tradicionàrius

Taller, concert i ball de bot
Heu ballat mai ball de bot? És la dansa tradicional de Mallorca i cada any un esbart vingut expressament de l’illa en fa un taller de franc al Tradicionàrius. Enguany s’ha triat la formació d’Inca (Cofre Antic) i el grup Roada, que després del taller també oferirà un concert amb mostra de ball. I, en acabat, tothom qui s’hi animi podrà posar en pràctica els coneixements apresos amb una ballada oberta.

Quan es fa? Divendres, 24 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius. Taller: 19.30 / Concert i ball de bot: 22.00. Preu: Taqui¡lla 10 € / Amics del CAT 5 €

Folk als Mercats
Us imagineu anar a comprar al mercat un dissabte al matí i trobar-vos els sons tradicionals de Mallorca? Doncs això és Folk als Mercats, un programa de concerts de música d’arrel que es fa en quatre mercats del districte de Gràcia. Amb motiu de la festa dels foguerons, hi haurà el grup Xeremiers i també glosadors de Mallorca, que ompliran de ritme i glosa el tràfec del mercat.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener a les 12.00 als mercats de l’Abaceria, la Llibertat, Lesseps i l’Estrella.

Titelles tradicionals mallorquins
Les ‘teresetes’ són els titelles tradicionals mallorquins i ja ha esdevingut una tradició que cada any se’n faci una funció amb motiu dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. Enguany la representació anirà a càrrec de la companyia Teresetes Migjorn, que representarà la rondalla infantil ‘Titirimàgia’.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener, a les 12.00 a La Violeta de Gràcia. Preu: 4 €.

Plantada de les colles de cultura popular, lluïments i cercavila
Un dels punts forts de la festa és l’intercanvi cultural que ja fa anys que es genera entre les colles de cultura popular de Gràcia i les de sa Pobla. I el millor moment en que tot això es materialitza és el dissabte a la tarda, durant els balls i la cercavila que fan les agrupacions mallorquines i barcelonines pels carrers de Gràcia. Enguany hi haurà Xeremiers de Mallorca, la Sacairada, l’Àliga, els Trabucaires, els Gegants, Gegantons, Capgrossos i els Bastoners de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Tamborers d’Albopàs, els Dimonis d’Albopàs, la colla Malsons de la Vella, l’Atzeries de la Vella, els diables de la Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el grup Kabum, la Diabòlica de Gràcia, els Escuats de la Malèfica del Coll, la Malèfica del Coll, el drac Gaudiamus i els Castellers de la Vila de Gràcia.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener, a les 19.30 a la plaça de la Vila de Gràcia

Encesa de foguerons a les places de Gràcia
Després dels lluïments de les colles de cultura popular, la festa es trasllada a cada carrer o plaça on hi ha un fogueró. Des del moment en que s’encenen, hi comença una revetlla on s’hi pot torrar carn, beure Herbes de Mallorca, cantar gloses, ballar jotes… A cada indret la festa agafa un caire diferent! Enguany en trobareu una dotzena de repartits per tota la Vila de Gràcia: a les places del Diamant i de la Virreina i als carrers de Verdi, Joan Banques, Llibertat, Tordera, Fraternitat (part de dalt), Fraternitat (part de baix), Puigmartí, Berga i placeta de Sant Miquel.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener, a partir de les 21.30 en diversos indrets.

Festa de sa Ximbomba
Entre la dotzena de foguerons, el de la plaça del Diamant és un dels més concorreguts i destaca perquè s’hi fa la Festa de Sa Ximbomba. Allí tothom qui ho vulgui hi pot fer carn a la brasa i després de menjar els Glossadors de Mallorca i els de Cor de Carxofa canten gloses al ritme de la ximbomba i les xeremies.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener, a partir de les 21.30 a la plaça del Diamant.

Música a la plaça de la Virreina
Un altre dels foguerons més multitudinaris és el de la plaça de la Virreina. Allí no s’hi pot coure carn però hi ha un escenari dedicat als balls i cants mallorquins i s’hi van succeint les actuacions durant tota la vetllada. Alguns dels grups que hi actuaran enguany són: Roada de Mallorca i Cofre Antic d’Inca.

Quan es fa? Dissabte, 25 de gener, a partir de les 21.30 a la plaça de la Virreina.

Exposició ‘Cartells de sa Pobla a Gràcia’
En els vint-i-vuit anys que ja fa que dura la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia, s’han fet un bon reguitzell de cartells per a anunciar-los. Si els voleu veure tots junts, visiteu aquesta mostra que es farà a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia!

Quan es fa? Del 17 de gener al 2 de febrer a l’espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9). Horari: de dilluns a dijous, de 17 a 21 h i els divendres de 10 a 13.30 h. Inauguració el dia 17 a les 17 h.