La nova moneda ciutadana "rec" comença a circular a Nou Barris

04/10/2018 - 10:56 h

Neix per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat

Neix per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat

Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró, Roquetes i Trinitat Nova. Són els barris del districte que al llarg de l’octubre disposaran del rec (recurs econòmic ciutadà), la nova moneda ciutadana que funcionarà a l’Eix Besòs. L’objectiu no és altre que aconseguir que els diners es quedin als deu barris que composen aquest eix i es pugui potenciar, d’aquesta manera, el comerç local i de proximitat.

De moment, a tots els barris que conformen l’Eix Besòs hi ha 86 comerços i parades que accepten recs. Al seu torn, 315 persones usuàries del projecte B-Mincome són les primeres a disposar-ne. Es tracta de persones que han rebut un 25% del Suport Municipal d’Inclusió en recs, i que rebran aquest ajut cada mes.

Novact, associació d’innovació social, és qui gestiona el projecte de moneda social i estima que en el primer any hi haurà moviments comercials per valor d’1,5 milions de recs. Per continuar eixamplant la base d’establiments que participen en el projecte, s’està treballant amb les entitats comercials de la Zona Nord, les Roquetes i la Trinitat Nova; i fora del nostre districte, a la Trinitat Vella, Baró de Viver i el Bon Pastor (Sant Andreu), i Verneda, la Pau i Besòs i el Maresme (Sant Martí)

Es tracta d’una mesura innovadora que col·loca a l’avantguarda d’Europa l’eix Besòs, una zona amb 100.000 habitants i amb rendes molt per sota de la mitjana. Projectes semblants de moneda complementària a l’euro s’estan testant en ciutats com Bristol, Lisboa o Nantes, o en altres de més properes com Santa Coloma de Gramenet, amb la Grama.

Com funciona el rec?

Les transaccions amb la moneda digital es fan mitjançant una aplicació mòbil gratuïta que permet fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. L’aplicació Rec Barcelona està disponible a Google Play per a tothom i en breu ho estarà també a l’Apple Store.

Un cop descarregada només cal donar-se d’alta com a persona usuària, particular o professional. Els particulars poden bescanviar euros a recs (amb equivalència 1:1) mitjançant una targeta de crèdit o de dèbit, i començar a fer les compres amb aquesta moneda. Cada vegada que consumeixin, es deduirà l’import de la compra de la bossa de recs, que es pot recarregar tantes vegades com es vulgui.

Qualsevol persona pot bescanviar euros per recs i utilitzar-los en els comerços que ja s’hi han adherit. Alhora, aquestes persones poden fer també amb recs els pagaments a proveïdors o altres entitats que formin part del projecte. Tant al web del rec com a l’aplicació utilitzada per fer els pagaments, hi ha un mapa que identifica tots els establiments que en formen part.