La sororitat, eix temàtic d’un nou cicle de cinema a Can Basté

11/02/2019 - 10:51 h

Quatre pel·lícules reflectiran la unió de forces entre les dones per fer front a la societat patriarcal

Quatre pel·lícules reflectiran la unió de forces entre les dones per fer front a la societat patriarcal

Del 16 de febrer al 30 de març, Can Basté acollirà el cicle de cinema “Sororitat”, quatre pel·lícules que tenen com a element comú la unió entre les dones per fer front, juntes, al domini patriarcal en un context social determinat.

Aquests són els films programats:

  • Mustang

Dissabte 16 de febrer, a les 18 h a la Sala d’Actes

Després d’un innocent joc a la platja al costat dels seus companys de classe al començament de l’estiu, la vida de cinc joves germanes òrfenes d’un petit poble turc canvia radicalment. Disgustats per la suposada immoralitat en el comportament de les noies, la seva àvia i el seu oncle decideixen prendre mesures que garanteixin la virginitat i puresa de les cinc germanes, així com precipitar-les cap al seu futur com a futures esposes.

  • Llévate mis amores

Dissabte 2 de març

Documental que retrata en 90 minuts la versió més íntima de Las Patronas, un grup de dones de Veracruz (Mèxic), que des de 1995 ajuden les persones immigrants que viatgen a bord de La Bestia, el tren de càrrega que recorre Mèxic i que transporta milers d’homes i dones a la recerca del somni americà.

  • ¿Y ahora adónde vamos?

Dissabte 16 de març

Amb el teló de fons d’un país estripat per la guerra, la pel·lícula narra la determinació sense fissures d’un grup de dones de totes les religions per protegir la seva família i el seu poble de les amenaces exteriors. Demostrant un gran enginy, inventant estratagemes, i unides per una amistat infranquejable, aquestes dones només tenen un objectiu: distreure l’atenció dels homes i fer que s’oblidin de la seva còlera i la seva indiferència.

  • Sufragistes

Dissabte 30 de març

La pel·lícula explica la història de les sufragistes angleses al començament de la Primera Guerra Mundial. La majoria d’aquestes dones no venien de classes altes, sinó que eren dones treballadores que veien com les seves protestes pacífiques no servien per a res.

La sororitat

Aquest és un terme que expressa el lligam estret que s’estableix entre dones basat en la solidaritat, el fet de compartir experiències, interessos, preocupacions, etc., és a dir, una fraternitat entre dones. Tot i que no es tracta d’un concepte nou, el terme s’ha recuperat en l’àmbit de l’antropologia i la sociologia especialment d’ideologia feminista. Tal com es reivindica actualment, va ser definit per l’antropòloga Marcela Lagarde, que el va glossar a partir d’una dimensió ètica, política i pràctica del feminisme contemporani.