Neix l’Ateneu de Fabricació Digital del Parc Tecnològic de Barcelona Activa

16/05/2019 - 10:41 h

És el segon equipament d’aquest estil a Nou Barris, després del de Ciutat Meridiana, que prioritza l’ocupació

És el segon equipament d’aquest estil a Nou Barris, després del de Ciutat Meridiana, que prioritza l’ocupació

Barcelona disposa d’un nou Ateneu de Fabricació Digital. Està dirigit principalment a petites empreses i persones emprenedores, que tindran accés a diferents recursos com la maquinària, la capacitació i l’assessorament a través d’un equip especialista.

D’aquesta manera, doncs, es vol facilitar que petites i mitjanes empreses puguin desenvolupar un prototip en l’àmbit industrial i testejar-ne amb el mercat la seva idoneïtat i viabilitat.

Algunes empreses del Parc Tecnològic de Barcelona Activa ja són usuàries d’aquest servei de fabricació digital, posant a la seva disposició maquinària diversa com impressores 3D de prototipatge ràpid, escàner 3D, fresadores, talladora làser, i altres components i eines de precisió.

Pedagogia i famílies

El nou servei està disponible al Parc Tecnològic, i vol ser també un espai de referència a Barcelona en divulgació i formació per a la comunitat educativa i ciutadania en general.

En aquest sentit, convé tenir en compte que segons dades de la Unió Europea, fins a l’any 2020 hi haurà 756.000 llocs de treball en l’àmbit de les TIC que no es podran cobrir per manca de professionals. Espais com l’Ateneu de Fabricació Digital propicien una major formació i coneixement d’aquest sector, i per a les empreses, assolir uns objectius que es demanden globalment pel seu funcionament en el mercat.

La vocació formativa se centra també a acabar amb els biaixos de gènere en entorns tecnològics. Diferents estudis alerten de les conseqüències de la manca de vocació tecnològica entre les dones. Per pal·liar-ho, els Ateneus i altres espais públics estan incentivant programes perquè les nenes i noies descobreixen si tenen aquestes vocacions.

Els Ateneus de Fabricació

En l’actualitat, hi ha tres Ateneus de Fabricació en funcionament i treballant en xarxa, i amb una temàtica prioritària en cadascun: la sostenibilitat a la Fàbrica del Sol, la inclusió social a Les Corts, i l’ocupació a Ciutat Meridiana.

S’inspiren en un model de serveis basat en la proximitat a les necessitats del territori, l’especialització respecte a la diversitat de col·lectius destinataris, la potenciació d’un model d’economia transformadora i d’impacte social, i el retorn i contraprestació, com a valors de referència.