Nou Barris homenatja la República

16/04/2018 - 12:38 h

L’ofrena floral a la plaça de la República marca el punt de partida de la celebració a Barcelona de la Primavera Republicana

L’ofrena floral a la plaça de la República marca el punt de partida de la celebració a Barcelona de la Primavera Republicana

La pluja insistent no va aturar la celebració. Nou Barris va homenatjar el passat dissabte la República amb la tradicional ofrena floral a la plaça que du el seu nom, i ho va fer com a punt culminant d’una sèrie d’actes que van començar amb la comitiva organitzada per la Taula Unitària per la República a Nou Barris que va sortir de la plaça Virrei Amat.

La primera parada va ser al carrer Alloza per retre homenatge a Salvador Alloza, un carter del districte que va ser secretari del Casal d’Esquerres a les Roquetes i que en plena guerra civil va ser nomenat alcalde del barri de Roquetes. Va estar internat al camp de concentració d’Argelers com tants i tants republicans i també empresonat a la Universitat de Deusto, a la plaça de braus de Sant Sebastià i posteriorment al Castell de Montjuïc.

La comitiva va continuar fins a una nova aturada, aquest cop al Pla de les Madres de la Plaza de Mayo, a la confluència entre el carrer Doctor Pi i Molist i el pg. Verdun, per recordar la figura de Josep Lluís Facerías, assassinat a Nou Barris per la policia a finals d’agost de 1957, després d’esdevenir un dels màxims exponents dels maquis urbans dels anys 40 i 50.

Un cop arribats a la plaça de la República, es va dur a terme l’ofrena floral. Ja sota una pluja intensa, tots els districtes municipals i diversos sectors van dipositar rams de flors sota l’estàtua de la República i també davant el monòlit ubicat als Jardins de Llucmajor i dedicat a tots els lluitadors i lluitadores de la República a Nou Barris.

Un cop feta l’ofrena, la comitiva es va traslladar a la sala de Plens del Districte a causa de la pluja i allà van tenir lloc els diversos parlaments i també l’actuació de les corals dels iaioflautes i Càrmina. Aquests darrers van interpretar La Marsellesa, l’Himno de Riego i Els Segadors. Els parlaments van anar a càrrec del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània i vicedegà de la Facultat de Geografia i Història de la UB, la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, i un portaveu de la Taula Unitària per la República.

Primavera republicana

El proper dissabte, 21 d’abril, tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria un concert-espectacle de commemoració del 87è aniversari de la II República, amb cançons de Marina Rossell i la recreació artística de textos de Victor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mitjançant la veu de l’actriu Sílvia Bel i ballarins coreografiats per Ramon Oller. L’espectacle, anomenat Dones i Segona República. Commemoració del 87é aniversari de la II República, s’emmarca en l’exposició “Montserrat Roig 1977. Memòria i utopia”. També se celebrarà un altre concert de Pony Bravo i Rocío Márquez a l’esplanada del Born.

A més, per primera vegada s’ha organitzat un cicle de cinema republicà a la sala Apolo, que va començar el dimarts 17 d’abril, amb la projecció d’El Pianista, adaptació de Mario Gas de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán.