Pla alternatiu de transport per les afectacions ferroviàries a la R3, R4 i R12 a causa de les obres dels túnels de Glòries

09/12/2019 - 14:45 h

Des del 21 de desembre i fins el 5 de gener el servei ferroviari d’aquestes tres línies estarà interromput entre les estacions d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal

Des del 21 de desembre i fins el 5 de gener el servei ferroviari d’aquestes tres línies estarà interromput entre les estacions d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal

Des del 21 de desembre i fins el 5 de gener, a causa de les obres de construcció dels túnels viaris de la plaça de les Glòries, el servei ferroviari de les línies R3, R4 i R12 de Rodalies de Catalunya, que tenen parada a Torre Baró, estarà interromput entre les estacions d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal.

Per minimitzar les afectacions sobre els usuaris d’aquest servei, l’Ajuntament de Barcelona ha establert conjuntament amb Renfe i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) un pla alternatiu de transport.

Així, els trens de les línies R3 i R4 nord iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Sant Andreu Arenal. Per continuar el viatge els clients disposen de:

  • Línia 1 de Metro (Estació de Fabra i Puig). Aquesta té aturades a Clot, Arc de Triomf i Catalunya, entre d’altres. En aquest període, TMB reforçarà el servei amb tres trens en hora punta, els dies laborables.
  • Un servei d’autobús de reforç. Per reforçar el servei alternatiu s’ha programat un servei de bus llançadora entre les estacions de Sant Andreu Arenal, La Sagrera (L1, L5, L9 Nord i L10 de Metro) i Clot Aragó (R1, R2, R4 sud de Rodalies i L1 i L2 de Metro) per l’avinguda Meridiana. Aquest servei de reforç es prestarà diàriament entre les 6 i les 10 h i de 16 a 20 h amb busos articulats de TMB i una freqüència de 7-8 minuts.

Línia R4 sud (Sant Vicenç de Calders – Badalona): els trens de la línia R4 sud circularan amb normalitat fins a Arc de Triomf i continuaran desviats cap a Badalona (passant per Clot Aragó) on iniciaran o finalitzaran el seu recorregut.

Els serveis de la línia R12 circularan desviats per Passeig de Gràcia, motiu pel qual no s’aturaran a Plaça de Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal ni Torre Baró.

Durant el període d’obres i amb l’objectiu de facilitar i simplificar l’operació ferroviària que es durà a terme a Sant Andreu Arenal, es modificaran els horaris dels trens de les línies R3 i R4.

També per facilitar la mobilitat dels viatgers, s’ha acordat que els títols de transport de Renfe no integrats seran vàlids per accedir al metro a les estacions de Rambla Just Oliveras, Sants Estació, Passeig de Gràcia, Catalunya, Arc de Triomf, Clot, Fabra i Puig, Sant Andreu, La Sagrera, i Cornellà Centre.

Obres dels túnels viaris de la plaça de les Glòries

Les obres de construcció del túnels de Glòries avancen segons el previst. A la zona central de la plaça, el túnel viari passa per sota de tres infraestructures ferroviàries. Actualment ja s’ha passat per sota del túnel de la R2, s’està treballant en l’execució d’un reforç exterior del túnel de la L1 del metro i, finalment, durant el període de Nadal s’han de fer treballs a l’interior del túnel corresponent a les línies R3 i R4, que és la causa del tall.

Els treballs que s’hi han de dur a terme consisteixen en la col·locació de 46 bigues de reforç en una longitud de 50 metres lineals del túnel ferroviari. Per fer-ho, cal treure la catenària i això obliga a la interrupció del servei que s’ha de dur a terme durant els propers dies.