El naixement del barri de Porta no va ser premeditat. El nucli apareix pel trasllat del cementiri de Sant Andreu als afores del municipi per l’excés de població. Al voltant d’aquest espai s’hi va començar a edificar i, primer pel ferrocarril i després per la Meridiana, ja va esdevenir un barri propi separat de Sant Andreu. A Porta, com a la resta de Nou Barris, es van aixecar diversos blocs d’habitatges als anys seixanta del segle passat. D’altra banda, tot i aquestes construccions, el barri destaca per la seva implicació en l’ecologia i la creació d’un corredor verd.

Els horts com a espai de cohesió

L’Ateneu La Bòbila és el principal punt de trobada de les entitats del barri. Al costat de la plaça de Sóller i coordinat per la federació d’entitats Transforma Porta, el 2019 han començat les obres de remodelació tant de la plaça com de l’equipament, que dona cobertura a una quinzena d’associacions. Des de Transforma Porta ens assenyalen, també, el projecte “Porta’m a l’hort” com “un punt d’inflexió en la vida associativa del barri”. Paula Llaurador, lligada a aquest projecte ecològic, explica: “L’hort urbà ha provocat que molts ens hi trobem per organitzar altres activitats, així que ha esdevingut un gran espai per crear un projecte global de barri.”

Albert Villacampa, president de l’Associació de Veïns (AVV), explica: “El creixement associatiu que ha viscut Porta ha estat, en part, per l’alliberament d’espais comuns.” Al projecte “Porta’m a l’hort” s’hi va afegir, més tard, el de Can Valent. Aquest hort està gestionat per l’Assemblea de Persones Aturades del barri.  Cayetano Morales, membre del col·lectiu, detalla: “Al barri ja hi havia altres horts, així que volíem afegir-nos al projecte per cooperar en aquesta tasca social i d’autoconsum.”

Paula Llaurador, Porta’m a l’HortFes clic per ampliar la imatge

“Tant a ‘Porta’m a l’Hort’, com Can Valent i Maledeta, estem en un projecte comú i col•laborem.”

Paula Llaurador, Porta’m a l’Hort

Albert Villacampa, Associació de Veïnes i Veïns del barri de PortaFes clic per ampliar la imatge

“Posem l’accent en espais de trobada com a potenciadors de les relacions socials.”

Albert Villacampa, Associació de Veïnes i Veïns del barri de Porta

Relleu generacional amb força

Dues de les grans victòries veïnals de Porta van ser la recuperació dels terrenys de Renfe, abandonats els anys seixanta, on es va construir el parc de Can Dragó, i el projecte de la plaça de Sóller, on només hi havia un solar, i que es va inaugurar finalment el 1983. “Hem de saber d’on venim, per entendre com som i poder generar propostes de futur”, argumenta el president de l’AVV, Albert Villacampa. Ara, al capdavant de les principals entitats del barri hi ha moltes cares joves, però tal com apunta el coordinador de l’Ateneu, Joan Puigbò, “volem mantenir l’esperit crític de personalitats importants del barri, com el cas de Josep Berenguer, una persona que ha treballat per generar oportunitats a Porta”.

Pistes d’atletisme de Can DragóFes clic per ampliar la imatge

Pistes d’atletisme de Can Dragó

Dins l’Ateneu La Bòbila, destaca la tasca del Casal de Joves i del Cau, on es porten a terme activitats culturals i esportives per mantenir forts els lligams socials. Paula Llaurador, del Casal de Joves, explica que organitzen “actes centrats en els nostres propis interessos, per així implicar el veïnat i els membres de l’Ateneu”. A banda de Can Dragó, el centre amb diferents espais esportius, al casal es desenvolupen tornejos de futbol o tallers, com el de bicicleta, per aprendre a tenir-ne cura. A Porta, en l’àmbit esportiu, destaquen entitats històriques com ara el Club de Futbol Alzamora o el Club de Petanca Alcúdia.

El caràcter solidari inherent de Porta

El fet que “Porta’m a l’hort” hagi estat essencial per al desenvolupament social del barri no és casual. I és que el barri té en el seu ADN un caràcter solidari important. Josep Berenguer, veí i coordinador del Banc d’Aliments del barri, explica: “A tot el districte repartim cada mes aliments a unes mil famílies”. En una línia similar, l'entitat Asendi NB, formada per persones voluntàries del barri i sense afany de lucre, algunes amb diversitat funcional, van crear el Banc Solidari de Material Ortopèdic, amb l'objectiu de recollir material d'ajudes tècniques (caminadors, crosses, llits articulats...) perquè persones del districte i sense recursos poguessin disposar d'aquest material. Aquest projecte va créixer i actualment és un recurs social de ciutat: el Banc del Moviment.

 

Precisament l’entitat Asendi té la seva seu en un dels equipaments més emblemàtics del barri: el Centre Cívic Can Verdaguer. Situat en una de les darreres masies que van desaparèixer a Nou Barris, el centre desenvolupa una tasca sociocultural intensa, organitzant i donant suport a iniciatives de grups i artistes que volen obrir-se camí en el món de la creació i l’expressió artística. A més, molts veïns i veïnes gaudeixen de la seva cafeteria acollidora amb terrassa a l’estiu.

En relació amb el relleu generacional, Berenguer admet: “La població a Porta està molt envellida”, encara que “cada cop hi ha més joves al capdavant de les entitats, que permet mantenir amb força el teixit associatiu”. Per fer-ho possible, és de vital importància mantenir els espais de trobada, per cohesionar el projecte global de barri que s’està portant a terme.

Josep Berenguer, coordinador del Banc d’aliments del barriFes clic per ampliar la imatge

“Porta està guanyant molt pel que fa a equipaments i hi ha molt bona convivència entre el veïnat.”

Josep Berenguer, coordinador del Banc d’aliments del barri

Centre Cívic Can VerdaguerFes clic per ampliar la imatge

Centre Cívic Can Verdaguer