El barri de Torre Baró és una simbiosi entre la naturalesa del parc de Collserola i la ciutat de Barcelona. El barri s’aixeca per sobre de la ciutat amb carrers sinuosos i cases, algunes d’autoconstruïdes, que s’adapten al terreny salvant les dificultats que planteja l’orografia de la muntanya. Tot i formar part de la capital, els seus 2.795 veïns i veïnes es miren el centre neuràlgic des de la muntanya, coronada pel mític castell.

Vistes del barri, amb el castell de Torre Baró de fonsFes clic per ampliar la imatge

Vistes del barri, amb el castell de Torre Baró de fons

Torre Baró té una població envellida que tendeix a la interculturalitat, el 16% dels habitants és estranger i les persones de més de 65 anys representen el 12% de la població. A excepció de les noves persones migrants procedents de països com el Marroc o el Pakistan, la gran majoria d’habitants pertany a les mateixes famílies que hi van arribar durant els anys cinquanta i seixanta. Aquesta classe treballadora és la que va aixecar el barri de manera autònoma i va aconseguir grans victòries, com ara fer arribar l’autobús públic el 1978, gràcies a la figura de Manuel Vital, el conductor i veí de Torre Baró que va segrestar-ne un per demostrar que els carrers del barri eren accessibles.

Les pendents, característiques de Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

Les pendents, característiques de Torre Baró

El castell de Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

El castell de Torre Baró

La dificultat d’adaptar-se a la muntanya

L’expresident de l’associació de veïns i veïnes (AVV), Jesús Barragán, explica: “El barri funciona com un poble, amb menys cotxes i més proximitat entre les persones”. No obstant això, l’orografia de la muntanya i la falta d’un pla urbanístic concret van portar a la construcció irregular dels carrers. “Torre Baró està clarament dividit entre una zona alta i una zona baixa”, segueix Barragán, ja que la part de la muntanya és difícil de connectar amb la part inferior, però aquest distanciament al terreny no repercuteix en les relacions entre les persones. Per resoldre-ho, l’Ajuntament ha posat en marxa un servei de bus a demanda que servirà de prova pilot de cara a implantar-lo a altres zones de la ciutat amb orografies singulars.

Les línies de bus, una reivindicació veïnalFes clic per ampliar la imatge

Les línies de bus, una reivindicació veïnal

Jesús Barragán, Associació de Veïns de Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

“Llevar-se i veure la natura de Collserola no té preu; vivim a Barcelona però en un ambient totalment diferent.”

Jesús Barragán, Associació de Veïns de Torre Baró

Recuperar els comerços i la vida als carrers

Per cohesionar el veïnat i els accessos als serveis, la plaça dels Eucaliptus està recuperant la vida del barri. Els nens i nenes de l’Institut Picasso gaudeixen de la plaça, millorada amb zones de joc i arbres. A més, el casal de barri es va traslladar el 2018 davant de la plaça, i el 2019 comença a funcionar un nou espai amb serveis, també a la plaça dels Eucaliptus, on s’establirà l’OAC de la Zona Nord, el Punt d’Assessorament Energètic i una nova oficina d’habitatge.

El consistori de la ciutat és conscient de les demandes i de la falta d’espais per organitzar els seus actes. Jesús Barragán recorda com “als anys vuitanta vivien més de cinc mil persones al barri i els carrers estaven atapeïts i plens de vida”. El principal espai estudiat per servir al veïnat aquesta possibilitat és el Campillo de la Virgen, nom popular de l’espai que hi ha al carrer de Vilatorta entre el carrer i el passatge del Brull, on es fan activitats del club de petanca i d’altres esportives i culturals a Torre Baró.

La necessitat d’espais d’ús comunitari

Tal com explica Ramon Ferrer, membre de l'actual junta de l'AVV i vinculat als clubs de petanca del barri, ja són gairebé “300 socis, i el Campillo es comença a quedar petit”. Ferrer afegeix: “Amb l’adequació de l’espai podrem gaudir més de les pràctiques esportives i comunitàries al barri”, i així millorar les relacions socials i culturals en el veïnat.

 

Ramón Ferrer, Club de Petanca Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

“Qualsevol acció a favor de la comunitat és bona, però fa falta un altre espai perquè el Campillo de la Virgen es queda petit.”

Ramón Ferrer, Club de Petanca Torre Baró

Pistes de petanca al Campillo de la VirgenFes clic per ampliar la imatge

Pistes de petanca al Campillo de la Virgen

El creixement i la il·lusió de Torre Baró depenen, en part, de la força dels seus veïns en favor de la integració i el desenvolupament. En aquest aspecte, l’esport agafa un pes cabdal. Jaume Codina, de l’associació esportiva del barri, detalla com des d’aquesta pràctica es vol “afavorir la integració de tots els nens i nenes i millorar les condicions dels qui pateixen alguna discapacitat física o psíquica”. Les seves reivindicacions s’han posat sobre la taula i el pla de barris té per objectiu dotar la zona nord de Barcelona d’espais d’oci, integració i carrers adaptats a la realitat de la ciutat.

“El barri funciona com un poble, amb menys cotxes i més proximitat entre les persones”.

Luisa Olivares, Associació de Gent Gran de Torre BaróFes clic per ampliar la imatge

“L’associació de la gent gran té molt èxit entre persones d’altres barris; millorant el servei d’autobús atrauríem molta gent de la part alta de Torre Baró.”

Luisa Olivares, Associació de Gent Gran de Torre Baró

El Campillo de la VirgenFes clic per ampliar la imatge

El Campillo de la Virgen