Jornada de treball Roquetes; respostes a les necessitats sorgides del covid

dimarts, 15. setembre 2020 - 8:06

Jornada de treball Roquetes. La Plataforma d’entitats de Roquetes  ha organitzat el mes de juliol una Jornada de treball amb entitats i serveis del barri per posar en comú, consensuar i validar les necessitats detectades fruit del covid-19.

La Plataforma d’entitats de Roquetes  ha organitzat el mes de juliol una Jornada de treball amb entitats i serveis del barri per posar en comú, consensuar i validar les necessitats detectades, fruit del covid-19, dels veïns/es del barri de Roquetes; analitzar  els recursos disponibles i poder oferir les respostes necessàries des de el treball comunitari i en xarxa amb les institucions.

La crisi socioeconòmica en la que ens trobem, derivada de la crisi sanitària del COVID-19 ha generat noves necessitats a nivell de barri. Durant el confinament es van poder detectar algunes noves necessitats i s’han posat en marxa algunes respostes (tant a través de la xarxa de suport mutu com des de serveis i equipaments com les escoles, casals infantils, CAP, etc.) però es preveient  que la crisi s’agreujarà en els pròxims mesos, s’ha vist la necessitat, més que mai,  de fer xarxa a nivell de barri. És per això que des de La Plataforma d’entitats de Roquetes, han organitzat una Jornada de Treball on han estat convocades les entitats i serveis del barri, les taules de treball del pla comunitari i els diferents grups del CC Ton i Guida.

A les jornades de treball del dia 15 de juliol de 2020 es van poder recollir, consensuar i validar les noves necessitats del barri dividides en diverses temàtiques: Salut, educació, habitatge, laboral, convivència i gènere, així com els recursos existents i el necessaris.

A través de diverses dinàmiques durant la jornada, les necessitats expressades es van acabar prioritzant (aquelles més urgents i necessàries davant la situació actual), i  les 6 propostes més votades van ser:

 

EDUCACIÓ

Escoles i Instituts obertes com a font d’equitat, espai de protecció i d’hàbits saludables.

Es va posar sobre la taula la necessitat que les escoles es mantinguin obertes per tal de poder cuidar emocionalment als infants, acompanyar-los en els canvis de context i generar espais de socialització, hàbits, etc.

 

HABITATGE

Coneixements dels drets de l’habitatge

La proposta d’habitatge més votada va ser aquesta, en el sentit de poder fer arribar a les veïnes la informació dels drets per l’habitatge.

 

SALUT

Alimentació (Respostes dignes i projectes estructurals)

Una de les necessitats més bàsiques durant el confinament ha estat l’alimentació, en aquest sentit la xarxa de suport de Roquetes s’ha activat i està intentant abastir algunes famílies. Aquest projecte s’haurà de seguir treballant i imbricant amb entitats i equipaments del barri.

Persones grans ( Solitud, acompanyament)

El confinament ens ha portat a l’aïllament i aquest ha suposat moltes vegades solitud, no només de la gent gran sinó de molta població, però sovint la gent gran és qui més ho ha patit. S’ha de veure com es pot tornar a teixir comunitat i combatre l’aïllament.

 

GÈNERE

Dones com a puntal de les famílies; reben tota la pressió psicològica

S’ha vist que les dones han suportat, més que mai, les famílies des del rol de cuidadores atorgat socialment. Aquest fet ha derivat (i pot derivar) en problemes de salut. És per això que caldrà generar espais de suport i/o recursos per tal que les dones puguin deixar de banda el seu rol de cuidadores per cuidar-se a si mateixes.

 

LABORAL

Aprofitament dels equipaments existents, adequació i dotació de nous equipaments en condicions i adaptats als nous protocols

Ressona de nou la necessitat d’un espai de vida comunitari on convisquin serveis ocupacionals  i  iniciatives comunitàries que puguin generar ocupació.

 

En definitiva, aquestes són les propostes amb les quals s’hauran de treballar com a xarxa d’una manera immediata. Malgrat això, totes les necessitats sorgides, han d’esdevenir un full de ruta com a barri per tal de poder millorar les condicions de vida de veïns i veïnes.

La Jornada va finalitzar amb l’agraïment explícit, per part de la Plataforma d’entitats, a tots i a totes les participants.