Servei d'informació d'obres

Afectacions a la mobilitat per les obres de serveis prèvies al perllongament de la línia Llobregat – Anoia d'FGC

08/01/2023 - 10:28

Afectacions. Les actuacions vinculades a la canalització de serveis de la futura estació d’Hospital Clínic, comportaran l’ocupació de dos carrils de circulació al carrer de Villarroel deixant habilitat un únic carril de circulació.

Les actuacions vinculades a la canalització de serveis de la futura estació d’Hospital Clínic, comportaran l’ocupació de dos carrils de circulació al carrer de Villarroel deixant habilitat un únic carril de circulació.

Comença la segona fase de les obres de serveis afectats per les futures obres de perllongament de la línia L8 de FGC que connectarà la línia Llobregat-Anoia amb la línia Barcelona-Vallès.

Aquestes obres són prèvies i necessàries per iniciar les de la futura connexió de l’estació de Plaça Espanya amb Gràcia, en un traçat de 3,5 quilòmetres que inclourà quatre estacions, tres de les quals seran de nova construcció: Hospital Clínic, que permetrà l’intercanvi amb l’L5 del metro; Francesc Macià, que facilitarà l’intercanvi amb el Trambaix i Gràcia, i la plaça Gal•la Placídia, que connectarà amb la línia d’FGC Barcelona-Vallès.

En aquesta segona fase hi ha diverses afectacions a la circulació durant els propers mesos als següents àmbits:

Afectacions destacades al carrer de Villaroel

Les actuacions vinculades a la canalització de serveis de la futura estació d’Hospital Clínic, comportaran l’ocupació de tot el cordó de serveis i dos carrils de circulació al carrer de Villarroel, deixant habilitat un únic carril de circulació.

Concretament, entre el 8 de gener i fins la primavera les obres se situaran en aquest carrer, en el tram entre els carrers de Provença i Rosselló i també s’ocuparan els xamfrans entre el carrer de Villarroel i Provença a tots dos costats. A partir del 19 de febrer les obres es situaran entre el carrer de Rosselló i Còrsega, amb les mateixes afectacions que el tram anterior.

Altres afectacions en l’àmbit de l’Hospital Clínic

Del 9 de gener fins al 6 de febrer es mantindran les ocupacions als xamfrans del carrer de Comte Urgell, i s’ampliaran a l’encreuament d’aquest carrer amb Rosselló, mantenint sempre un carril habilitat pel pas de vehicles. El tram del carrer de Rosselló entre Comte Urgell i Villarroel es troba en atzucac, amb accés i sortida des de Comte Urgell.

Del 16 al 27 de gener, s’ocuparà el carril bici i un carril de circulació al carrer del Comte Urgell, entre Rosselló i Còrsega per a retirar l’arbrat a totes dues voreres. Es deixarà habilitat en tot moment un carril bus i un per la circulació de vehicles. El carril bici es desviarà al carril de circulació adjacent a les obres.

Afectacions a l’entorn de la plaça Gal·la Placídia

Des del 9 fins al 24 de gener, per tal de realitzar diverses actuacions de connexions telefòniques serà necessari ocupar el carril bici de la Via Augusta a la seva cruïlla amb travessera de Gràcia. El carril passarà al carril de circulació adjacent, de manera que en aquest tram només quedarà un únic carril per a la circulació de vehicles motoritzats.

Finalment, el cap de setmana del 21 i 22 de gener, per tasques de canalització de telefonia, hi haurà afectacions a l’encreuament de travessera de Gràcia entre Via Augusta i el carrer de Sant Gabriel. En aquest tram es deixarà accés només a veïnat i serveis.

Actuacions en l’àmbit  de la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer de Llançà

Actualment, i fins a finals de gener, s’està treballant a la zona de l’encreuament amb el carrer de Llançà, tallant l’accés d’autobusos al lateral mar de la Gran Via i la seva continuïtat al carrer de Llançà.

A aquestes afectacions se li sumaran al cap de setmana del 4 al 5 de febrer el tall de trànsit al carrer de Vilamarí, a l’alçada del lateral banda mar de la Gran Via. Els vehicles es desviaran cap al tronc central del carrer a través dels carrers de la Diputació, Comte Urgell i Gran Via. Aquest tram del carrer de Vilamarí es deixarà amb accés de veïnat i serveis.

Això també afectarà a les línies de bus H16, 13 i 91, que realitzaran el gir per incorporar-se a la Gran Via per l’avinguda del Paral·lel i els carrers de Lleida, Tamarit i Entença. La parada de bus Gran Via – Plaça Espanya (3247) es traslladarà a l’avinguda del Paral·lel. Després del cap de setmana continuarà tallada la incorporació de busos al lateral mar de Gran Via a través del carrer de Llançà.

En marxa la licitació de l’obra del túnel

Es preveu que aquests treballs, que van començar el juliol passat i compten amb una inversió de 6,5 MEUR, finalitzaran la tardor vinent. En paral·lel, la Generalitat té en licitació les obres corresponents a l’obra civil del nou túnel i les estacions previstes.

Amb una inversió total estimada en 430 MEUR, la prolongació d’aquesta línia comportarà la construcció, mitjançant tuneladora, de 4 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions, així com la remodelació de les estacions de Plaça Espanya i Gràcia. Es preveu iniciar l’obra civil del túnel i de les estacions l’estiu vinent i, en paral·lel, es redactaran els projectes i programaran les obres d’arquitectura de les estacions i d’instal·lacions.

Més informació

Obres al plànol

Voleu tenir localitzades sobre el plànol les obres que s'estan fent a Barcelona? En aquesta secció les podreu trobar, per la ubicació o pel tipus d'obra. A més, podreu consultar les dades bàsiques sobre l'actuació que hi té lloc.

Obres al plànol

Unió europea

Una manera de fer europa

Projecte cofinanciat pel Fons Europeu de Cohesió