Servei d'informació d'obres

Comencen les obres al nou equipament de la plaça de Sarrià

07/07/2021 - 10:58

OBRES. De caràcter plurifuncional, ha d'acollir la nova biblioteca de barri, la seu del Districte de Sarrià – Sant Gervasi i una gran sala polivalent per a actes de tot tipus.

Comencen les obres a plaça de Sarrià on s'ubicarà el nou equipament municipal de caràcter plurifuncional que ha d'acollir la nova biblioteca de barri, la seu del Districte de Sarrià – Sant Gervasi i una gran sala polivalent per a actes de tot tipus.

La proposta guanyadora del concurs públic per a la construcció d’aquest nou equipament plurifuncional va ser presentada per OPTEAM arquitectura, i està pensada per satisfer les necessitats d’espai de la seu del Districte, fins ara ubicada a diferents plantes del carrer Anglí, i les demandes veïnals per a la construcció d’una biblioteca de barri.

L’edifici es resol en un prisma compacte obert i dirigit cap a la plaça de Sarrià configurat en quatre plantes (PB+3) i pensat a partir de la singularitat on s’ubica: un espai emblemàtic i de gran tradició cívica, cultural i urbana. Així, el nou espai combina alguns trets que recorden les construccions del vell Sarrià amb elements moderns que el vinculen a les noves edificacions i vies de comunicació.

Més de 4.000 metres quadrats al servei del veïnat del Districte

Pel que fa als usos, d’una banda, la nova Biblioteca de Sarrià, que s’integrarà a la xarxa de Biblioteques de Barcelona, ocuparà la planta baixa i la planta primera de l’edifici i s’estructurà en quatre zones ben diferenciades: una zona d’acollida i promoció de 352 m2, pensada com a punt de trobada de la comunitat i de vincle amb l’exterior; la zona general de 560 m2, on hi haurà el catàleg general de la biblioteca i els espais per a formació i lleure d’adults; una zona infantil de 250 m2, destinada al públic de fins als 12 anys i pensada pel suport en el lleure i el desenvolupament del procés de socialització dels infants del barri; i una zona d’administració i serveis de 115 m2 per a fer funcionar l’equipament.

D’altra banda, la nova seu del Districte, que s’ubicarà a les plantes segona i tercera donarà cabuda a 106 treballadors del Districte de Sarrià – Sant Gervasi i a més tindrà capacitat per a 21 persones més en cas de possibles ampliacions de l’equip. La Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) no s’ubicarà finalment en aquest edifici però s’hi que es podrà trobar a la planta baixa una zona addicional d’atenció al públic a disposició de tots els serveis que requereixen atendre al ciutadà de forma presencial, més enllà de la OAC.

Finalment, la planta soterrani inclou una gran sala polivalent, un espai que gestionarà i programarà el Districte però que també podrà ser utilitzat per la Biblioteca en períodes d’estudi  o en actes en els que es prevegi un aforament superior a les 100 persones o que requereixin un equipament amb les prestacions escenogràfiques que presentarà aquesta sala. En la seva disposició esglaonada tindrà un aforament per 198 persones assegudes. Per la seva disposició i relació, la Sala Polivalent General pot unificar-se amb la Sala Polivalent pròpia de la biblioteca, optimitzant tots els serveis i espais de suport amb un aforament total de 300 persones assegudes.

Una reclamació històrica

Corria la dècada dels 90, quan es va tancar l’espai que es feia servir de biblioteca a Sarrià. Mentrestant, el solar ubicat a la plaça de Sarrià esperava el projecte per a la construcció de la nova Seu del Districte.

Una àmplia representació del veïnat, juntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes de Sarrià, va començar aleshores a parlar amb l’Administració per trobar la manera de recuperar la perduda biblioteca de Sarrià; però no va ser fins al mandat 2011-2015 quan es va materialitzar la idea de que l’edifici pensat per a albergar la nova Seu del Districte pogués encabir la nova biblioteca en dues de les seves plantes.

Després de treballar els plànols i la proposta amb el veïnat, es va arribar a un acord que en dos anys veurà la llum a la plaça de Sarrià. Està previst que les obres, amb un pressupost de més de 14 milions d’euros, acabin al juliol del 2023. Es tracta d’un dels projectes més destacats del Pla d’actuació municipal (PAM).

Obres al plànol

Voleu tenir localitzades sobre el plànol les obres que s'estan fent a Barcelona? En aquesta secció les podreu trobar, per la ubicació o pel tipus d'obra. A més, podreu consultar les dades bàsiques sobre l'actuació que hi té lloc.

Obres al plànol

Unió europea

Una manera de fer europa

Projecte cofinanciat pel Fons Europeu de Cohesió