Servei d'informació d'obres

Comencen les obres de 139 habitatges públics per a gent gran i de lloguer social al complex de Porta Trinitat de Sant Andreu

07/07/2021 - 10:52

Habitatge. La previsió és que les obres acabin el tercer trimestre de 2023

L’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) ha començat les obres del futur edifici públic de 139 habitatges de Porta Trinitat, al barri de la Trinitat Vella (Sant Andreu). D’aquests habitatges, 85 seran de lloguer per a gent gran, i els 54 restants seran de lloguer social. En total, 260 persones podran viure en un habitatge assequible.

A l’acte de col·locació de la primera pedra hi ha participat Lucía Martín, regidora del Districte de Sant Andreu i regidora d’Habitatge i Rehabilitació; Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures i representants de la mesquita, l’Associació de Veïns de Trinitat Vella i el Casal de Gent Gran, entre altres entitats del barri de Trinitat Vella.

Les obres tindran una durada de poc més de dos anys, de manera que l’edifici estarà enllestit el tercer trimestre de 2023. La inversió per a la construcció d’aquest edifici serà de 14 milions d’euros.

Habitatges per a col·lectius específics

L’edifici d’habitatges s’allargarà 100 metres a la carretera de Ribes, a la cantonada amb la Via Favència i davant de la plaça de Josep Andreu i Abelló, i constarà de dues altures diferenciades, amb entrades independents, per a les dues comunitats a les quals es destinen els habitatges: gent gran i habitatges de lloguer social. La més baixa, de sis plantes, acollirà 54 habitatges de lloguer social i la més alta, d’onze plantes, acollirà 85 habitatges per a gent gran. A la planta baixa hi haurà també dos locals per a equipaments comunitaris, un aparcament per bicicletes i un passatge per facilitar l’accés a la part posterior de l’edifici.

Pel que fa als habitatges de lloguer social, la meitat seran de dues habitacions, una quarta part d’una habitació i una altra quarta part, de tres habitacions. Tots els habitatges s’organitzaran al voltant d’un passadís d’accés amb tres patis interiors que seran col·lectors de llum i aportaran ventilació creuada.

Per a la seva banda, els habitatges per a gent gran seran d’un únic dormitori i a la cinquena planta hi haurà els espais comuns. Seran tres sales de reunions de 50 m² i una quarta de 20 m2 per a activitats de petit format. Les persones adjudicatàries tindran també accés a la coberta enjardinada on s’instal·larà una bugaderia comunitària.

Impuls al districte de Sant Andreu

Aquesta promoció forma part del complex Porta Trinitat amb el qual l’Ajuntament construeix tot un pol d’equipaments socials i habitatge públic a Trinitat Vella, un dels barris de Barcelona amb la renda familiar més baixa de la ciutat, i dona resposta a reivindicacions històriques dels veïns i les veïnes, de més serveis d’atenció social i augment del parc d’habitatge assequible. A Porta Trinitat hi haurà habitatge assequible per a diversos col·lectius i un equipament públic que inclourà serveis d’atenció a la ciutadania, per a dones, joves i serveis socials. Les obres d’aquest projecte van començar l’estiu de 2020 i estarà en funcionament a principis de 2022.

El districte de Sant Andreu és també el que concentra bona part de l’habitatge públic en construcció de Barcelona degut, sobretot, a la transformació de les cases barates de Bon Pastor i les antigues Casernes de Sant Andreu. En total són 670 habitatges que signifiquen una llar assequible per a més de 1500 persones.

Més habitatge dotacional per a persones grans

L’Ajuntament aposta per la promoció d’habitatge assequible orientat a tots els col·lectius i pensat per adequar-se a les seves necessitats, per això ha apostat pels habitatges dotacionals per a persones grans. Aquesta primavera s’han lliurat les claus dels 49 pisos del darrer edifici d’aquesta tipologia a la ciutat, al carrer d’Alí Bei, al districte de l’Eixample i, en total, Barcelona compta amb 25 promocions i 1.433 habitatges per a gent gran.

Comptant la promoció de Porta Trinitat, n’hi ha sis més en construcció i planificació, amb un volum total de 500 pisos. Són les següents:

  • Carrer de Puigcerdà, 100-104: 48 habitatges. En construcció.
  • Carrer de Viladomat, 142 (Germanetes): 47 habitatges. En construcció.
  • Passeig de Torras i Bages, 143 (Casernes): 152 habitatges. En construcció.
  • Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, 5-11 (antiga Quirón): 83 habitatges. En planificació.
  • Carrer de Veneçuela, 96-106: 60 habitatges. En planificació

Obres al plànol

Voleu tenir localitzades sobre el plànol les obres que s'estan fent a Barcelona? En aquesta secció les podreu trobar, per la ubicació o pel tipus d'obra. A més, podreu consultar les dades bàsiques sobre l'actuació que hi té lloc.

Obres al plànol

Unió europea

Una manera de fer europa

Projecte cofinanciat pel Fons Europeu de Cohesió