BUDISME | Losar

El Losar dona la benvinguda a un Nou Any per atraure la sort (Lo significa any, i sar nou). És una festa que depèn del calendari lunar, per això cau en dies diferents segons l’any, entre els mesos de gener i març. I cada any se simbolitza amb un animal i amb un dels cinc elements

Abans que arribi el Losar, un mes abans, els budistes netegen les seves llars, substitueixen les antigues banderes d’oració per unes de noves i col·loquen vuit símbols d’auspicis a diferents parts de la casa –representant els regals dels déus per a Buda després de la seva il·luminació. La vigília, cada família omple els seus altars de dolços, pans i fruites per rebre el primer dia de l’any de la millor manera.

Durant el Losar, a les llars es reuneixen amics i familiars. Se saluden efusivament  i intercanvien kathas (bufandes cerimonials) mentre es desitgen fortuna i es diuen els uns als altres: Tashi delek.

Als temples budistes, la comunitat canta per honrar els deus i comparteix pregària. En acabar, dansen, hissen les banderes noves d’oració i sopen plegats per donar la benvinguda a l’any.