CRISTIANISME | Concert "O Sidera" #Trànsits

L’OAR ha col·laborat amb el Museu de la Música en el cicle "Trànsits, les músiques de l'esperit", en què s'ha explorat el paper que té la música en la pràctica religiosa i la vida espiritual de diverses comunitats religioses presents a Barcelona. Aquest 2023-2024, les sessions s’emmarquen a la temporada “Poder o revolta” de l’Auditori.

A "O Sidera" s'explorà el personatge de la sibil·la tant en el marc de la música litúrgica bizantina, corresponent a l’antic Imperi romà d’Orient (395-1453), com del renaixement francoflamenc, una escola musical vocal dels segles XV i XVI dels actuals Països Baixos, Bèlgica i nord de França. 

Segons la història i els mites de l’antiga Grècia, les sibil·les són figures capaces de llegir el futur. Aquests personatges mitològics van ser adoptats pel cristianisme com a figures profètiques gairebé apocalíptiques i com a representacions de l’endemà i del destí que s’ha d’esdevenir inexorablement. És per això que aquestes figures han estat protagonistes de nombroses representacions artístiques i musicals en diverses doctrines cristianes.

CONCERT de la mà de l’Ensemble Irini. Repertori: “Le chant des Sibylles” (Ioanis Koukouzélis, segle XIII), “Prophetiae Sibyllarum” (Orlando di Lasso, ca.1531-1594), “Cheruvikon, Hymne des chérubins” (anònim), “Agni Parthene” (ca. 1900), “Gnosin agnoston gnonai” (anònim, ca. 629) i “Polyeleos” (anònim).