CRISTIANISME | Coneix els Testimonis Cristians de Jehovà

ORÍGENS:

El naixement dels testimonis de Jehovà es va produir el 1870, als Estats Units d’Amèrica. En aquell moment, Charles Taze Russell, un predicador adventista, creà el que s’anomenà Estudiants de la Bíblia, un grup de persones que es trobaven en "classes" per a estudiar la Bíblia i revisar ensenyances. Al juliol de 1879 aquest moviment va publicar el primer número de la revista Zion's Watch Tower and Herald of Christ's Presence, la qual es va continuar desenvolupant i actualment s'ha constituït com la publicació més coneguda dels Testimonis de Jehovà, sota el nom en català de "La Torre de Guaita". Russell va ser nomenat president el 1884, i la societat va canviar més tard el seu nom pel de Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Des de llavors la societat va començar a publicar i distribuir diverses publicacions en diferents idiomes, relacionades amb les seves creences. També va desenvolupar la teoria profètica dels Set Temps. El 1916 el grup passà a anomenar-se com el coneixem avui. Entre 1917 i 1940 van patir canvis importants en l'organització. La seva estructura es va centralitzar i al 1909 la seu es va traslladar fins a Brooklyn, Nova York, on va romandre fins a 2017, any en què van traslladar la seva seu a Warwick (Nova York).

 

FONAMENTS I CREENCES:

Els Testimonis de Jehovà basen el conjunt de les seves creences i conceptes en la seva interpretació de la Bíblia, que consideren la seva font exclusiva de referència en afers doctrinals. Adoren un únic Déu, Jehovà, i s'identifiquen com a seguidors d'un únic líder o messies, Jesucrist, que reconeixen com el seu fill.

Des dels inicis, els Testimonis de Jehovà han fet una predicació activa de la creença. basant-se en la Bíblia, tenen la creença que la vida d'injustícies i misèries és temporal. Creuen que després de la mort dels apòstols es va produir una gran apostasia que va corrompre les idees originals del cristianisme. El seu principal esforç ideològic ha estat, per tant, eliminar de les seves creences els ensenyaments que interpreten contraris a la Bíblia i falsos per tornar als que entenen estan en harmonia amb les Escriptures.

  • Rebutgen les doctrines del Concili de Nicea I i posteriors, com ara la doctrina sobre la "Trinitat";
  • Rebutgen així mateix el baptisme d'infants, perquè el consideren contrari a les normes bíbliques. Els Testimonis es bategen quan han decidit dedicar la seva vida a Déu.
  • Rebutgen la unió de fe amb altres religions (ecumenisme).
  • Creuen que la mort és un estat d'inexistència del qual despertaran amb la resurrecció.
  • No fan servir imatges ni símbols en les seves reunions.
  • Consideren la creu un símbol d'origen pagà.
  • Rebutgen la salutació a símbols nacionals (banderes, escuts i fins i tot cantar himnes, així com votar en les eleccions) que entenen com un acte d'adoració, i qualsevol festivitat que entenguin que és d'origen pagà (Nadal, Pasqua Florida, i aniversaris que celebren que una persona compleixi anys).
  • Rebutgen les transfusions de sang i els seus principals components. En l'actualitat accepten tractaments amb fraccions sanguínies i la cirurgia sense sang.
  • Rebutgen l'ús d'armes i es declaren neutrals en els afers polítics i els conflictes militars.

 

REUNIONS I TROBADES:

Quan parlem dels Testimonis Cristians de Jehovà parlem de persones fidels batejades, de persones que estan estudiant la Bíblia i de simpatitzants que van a les reunions setmanals. Segons les dades facilitades, a Catalunya parlaríem aproximadament de 40.000 persones organitzades en congregacions i que es reuneixen setmanalment a les Sales del Regne: a Catalunya n’hi ha 148 (358 congregacions en què es parlen 14 idiomes diferents) i, concretament, a Barcelona en trobem 16 (amb 52 congregacions).

A Barcelona, el 1925, es va celebrar el primer congrés dels Testimonis Cristians de Jehovà; el 1941, es va inaugurar la primera Sala del Regne, i el Palau Sant Jordi ha esdevingut la seu del Congrés Regional Anual que celebren cada any. Els congressos que es fan a Catalunya coincideixen amb tots els congressos dels Testimonis Cristians de Jehovà al món: se’n fan a 180 països i mobilitzen 15 milions de persones.

 

SALÓ DE REGNE:

El lloc de culte dels testimonis de Jehovà és la sala o saló del regne. S’hi troben diverses vegades a la setmana per estudiar la Bíblia, amb el suport de les reflexions teològiques de les publicacions pròpies dels testimonis. L’espai on es fan les reunions és molt sobri: igual que les esglésies protestants, no té cap mena d’imatge religiosa, però en el cas dels testimonis, tampoc no hi ha cap creu. Hi ha, això sí, una citació bíblica, el "text de l’any", que es canvia anualment, i que és igual a tots els salons del regne que hi ha arreu del món.

 

PUBLICACIONS:

Editen les dues revistes més distribuïdes del mónLa Torre de Guaita i Desperta’t! (versió en català), i la seva pàgina web oficial es troba disponible en 976 idiomes.

 

Podeu veure el vídeo sobre els testimonis de Jehovà "Els Testimonis Cristians de Jehovà a Barcelona (#UnMarDeCreences)" AQUÍ.