2900 persones participen a la tercera edició de La Nit de les Religions

El dissabte 15 de setembre va tenir lloc la tercera edició de La Nit de les Religions a Barcelona, una jornada de portes obertes i d’activitats organitzades per 40 comunitats religioses per interaccionar i donar a conèixer la diversitat de conviccions, creences i tradicions espirituals a la ciutadania de Barcelona, lluny de les imatges sovint distorsionades.

L’acte inaugural tingué lloc el mateix dissabte 15 de setembre, a les 12.00 h, a la Sala Martí l’Humà, conduït per Zouhair El Hairan, periodista. Es comptà amb la presència del Sr. Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Betty Sáez, responsable del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social “la Caixa”, la Sra. Montse Castellà, presidenta, i el Sr. Francesc Torradeflot, director,  ambdós de l‘Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR).

El filòsof i escriptor Jordi Pigem va oferir una conferència sobre “El llegat de Raimon Panikkar”, en el marc de les activitats de l’any Panikkar i el grup BCN World Music Project va tancar l’acte amb la interpretació de quatre cançons procedents de diverses cultures.

A partir de les deu del matí i fins a la mitjanit del mateix dissabte, 40 comunitats i entitats religioses de la ciutat van dur a terme les activitats programades: visites guiades, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències i degustacions de menjar típic. Per primer cop, es va programar una activitat exclusivament dirigida als infants, La ruta Petit Dialogal, que constava en visitar tres centres de culte amb activitats adreçades especialment per a aquest públic.

Les iniciatives, que es van realitzar en diversos centres de la ciutat, van comptar amb un important increment de participació i es van incorporar noves tradicions religioses. Dels 2200 assistents, aproximadament, de l’any 2017, es va passar als 2900 en aquesta edició.

Francesc Torradeflot, director d’AUDIR assegurava que la Nit de les Religions “és una oportunitat real per a practicar el diàleg entre religions i conviccions i construir plegats una ciutadania plural i cohesionada” i Lola López destacava que contribuïa a “normalitzar la presència del pluralisme religiós present a la nostra ciutat”, i afegia que ”la Nit de les Religions és una oportunitat per fer visible la diversitat confessional com a mitjà per la normalització de la seva presència a l’espai públic. Perquè una ciutat basada en la cultura de pau, dels drets humans, les llibertats i el diàleg, és una ciutat lliure d’odi i violència; Barcelona és una ciutat rica i diversa, una ciutat cohesionada”.

La Nit de les Religions és un exemple clar cap el reconeixement d’aquesta rica diversitat i de la importància de complir el dret a la llibertat religiosa de la ciutadania en igualtat de dret i sense discriminació. Tal i com s’anomena a la Carta de Drets i Deures de Barcelona totes les persones tenen dret a professar una creença religiosa a Barcelona, en el respecte de la legislació vigent; l’Ajuntament, de de la seva aconfessionalitat, ha de mantenir una relació equitativa i equilibrada envers les diferents confessions i creences religioses presents a la ciutat, i, també afavorirà el respecte mutu entre creients i no creients com també entre les diferents religions.

La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social de “la Caixa”, ha estat organitzada per l‘Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), a través del lideratge del seu grup de joves.

Comparteix aquest contingut