Activitats de l'OAR amb Biblioteques de Barcelona #AnyPanikkar

L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, i diverses institucions i entitats culturals catalanes, ha programat aquest 2018 una sèrie d’activitats en commemoració del centenari del naixement de Raimon Panikkar, un dels pensadors catalans més universals de l’època contemporània.

Raimon Panikkar ha estat possiblement, després de Ramon Llull, el filòsof més important que ha donat Catalunya en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa; i aquesta commemoració és una oportunitat per difondre’n el pensament i posar en valor el seu llegat entorn del diàleg de tradicions culturals i religioses molt diverses.

El 5 de febrer, al Saló de Cent, va tenir lloc la inauguració de l’#AnyPanikkar2018, en què Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va reivindicar el diàleg com un punt clau de la filosofia interreligiosa de Panikkar: “[…] reivindicar el diàleg, una paraula sovint menystinguda, fins i tot ridiculitzada, però que avui és més necessari que mai reivindicar-la […] diàleg no és només parlar, és aprendre a posar-se en el lloc de l’altre, a parlar incorporant la sensibilitat i la mirada de l’altre. Tot diàleg és sempre un aprenentatge, i aquí és on la proposta de Panikkar té avui plena actualitat. Diàleg és empatia, valentia, humilitat i intel·ligència“.

L’Ajuntament de Barcelona disposa del Programa BCN Interculturalitat dedicat a la promoció dels coneixements diversos i figures com la de Raimon Panikkar, i és per això que aquest és un agent actiu en la programació dels actes al llarg de l’any. Des de l’Espai Avinyó, equipament intercultural del Programa BCN Interculturalitat, s’han previst diverses activitats, conferències, exposicions i concerts.

Aquest mes d’abril, des de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), servei municipal de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència, s’han organitzat activitats amb tres biblioteques de Barcelona:

  • Dijous 12 d’abril, a les 19.00 hores

LLOC: Biblioteca Francesca Bonnemaison – sala Cuina (carrer Sant Pere més Baix, 7)

ACTIVITAT: Conferència «Llegir Raimon Panikkar», a càrrec d’Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) és una de les veus més rellevants que ha donat el pensament català al món. La conferència té com a objectiu explicar els trets més destacats de la figura de Panikkar, relacionant-ne la vida i l’obra, a fi d’oferir algunes claus que facilitin endinsar-se en la lectura dels seus llibres.

  • Dijous 19 d’abril, a les 19.00 hores

LLOC: Biblioteca Nou Barris (plaça Major de Nou Barris,2)

ACTIVITAT: Taula rodona «Qui era Raimon Panikkar? El repte d’una identitat complexa».

Raimon Panikkar s’identificava personalment amb tres tradicions religioses: l’hinduisme, el budisme i el cristianisme, i amb el pensament i la convicció secular. Panikkar entenia les diferents religions com a encarnacions culturals diverses de la religió. En aquesta taula rodona es vol conversar sobre el testimoni de Panikkar, per avançar a través del seu pensament i reflexionar plegats sobre la identitat complexa.

Moderador: Francesc Torradeflot, director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional.

Ponents: Montse Castellà, vicepresidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes; Jaume Angelats, delegat episcopal per al diàleg interreligiós del Bisbat de Girona i fundador del grup Vivarium Gerisena; Joan Carles Marset, soci d’Ateus de Catalunya, i Bhakti Das, president de la Divine Life Society a Espanya.

  • Dijous 26 d’abril, a les 19.00 hores

LLOC: Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall (Carrer de Sant Gervasi de Cassoles, 85)

ACTIVITAT: Taller «Què és el diàleg interreligiós? Experiències i testimoniatge de diferents grups de diàleg interreligiós».

Raimon Panikkar és considerat un dels màxims teòrics i promotors mundials del diàleg interreligiós. Membres de diverses tradicions religioses i de diferents grups explicaran què és i com és per dins un grup de diàleg interreligiós a partir de la seva experiència. En aquest taller participaran persones de grups consolidats i també membres de grups de nova formació (iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Barcelona); el públic podrà escoltar de primera mà aquest testimoniatge i tindrà l’oportunitat d’intercanviar impressions.

Dinamitzador: Quim Cervera, sociòleg de la religió i coordinador de grups de diàleg interreligiós del programa de diàleg entre creences i conviccions a Barcelona.

Participants: Lluís Cirera, membre del Grup Inicial de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (Fe bahá’í); Ahmad Alkuawaifi, membre del Grup Inicial de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (islam); Nelson Araujo, membre del Grup de Diàleg Interreligiós de Vilanova i la Geltrú (cristianisme evangèlic); M. Dolors Oller Sala, membre del Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia (cristianisme catòlic), i Anna M. Constant, membre del Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia (budisme, tradició Drukpa).

Més informació

Comparteix aquest contingut