Aquesta setmana comença el mes de Ramadà a Barcelona

Avui dilluns, 6 de maig, algunes de les comunitats musulmanes barcelonines inicien el mes del ramadà, que acabarà el 4 de juny (en alguns països, com el Marroc, el comencen demà). Durant trenta dies, les comunitats musulmanes de tot el món, entre elles les de la nostra ciutat, comencen un període de recolliment complint amb el quart pilar de l’islam.

Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i comença, com tots els altres mesos, amb l’aparició del creixent lunar després de lluna nova. La visió del creixent és doncs el que decideix el començament del mes. Pel fet de tractar-se d’un calendari lunar, l’inici dels mesos no sempre coincideix amb el dels mesos del calendari solar i, a més, cada any l’inici dels mesos lunars retrocedeix aproximadament uns deu dies respecte al calendari solar; això explica per què el mes de Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any.

És durant el mes de Ramadà que els musulmans compleixen el quart pilar de l’islam, que és el dejú o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol. Les condicions més rellevants per portar a terme aquest dejú són: ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut. En casos de viatge, malaltia i altres complicacions, el musulmà en queda exempt i pot recuperar els dies no dejunats més endavant.

Els musulmans es lleven abans de la sortida del sol per prendre l’esmorzar (suhûr) i fan la ruptura del dejú (iftâr) després de la posta de sol. Durant el mes de Ramadà, l’oració de la nit sol venir seguida d’una oració optativa (tarâwih) en la que cada nit es va llegint una mica de l’Alcorà fins que es completa. Cal recordar que és precisament durant el mes de Ramadà que el profeta Muhammad va rebre la primera revelació i és durant aquest mes que va néixer l’islam.

L’endemà de l´últim dia de Ramadà, es celebra la festa de la ruptura (‘îd al-fitr) amb una oració matinal comunitària. Durant tres dies consecutius, els musulmans celebren el final del dejú, reforçant els seus lligams amb la comunitat i reunint-se amb familiars i amics. La felicitació que es fa entre musulmans amb motiu de la festa és: îd mubârak!

A Barcelona, diverses comunitats musulmanes i altres entitats han organitzat trobades per trencar el dejuni i han convidat veïnes i veïns, amistats i persones col·laboradores per compartir aquest moment especial amb la ciutadania de Barcelona. Alguns dels iftârs que es celebraran són:

 • Iftar popular del Mirador dels Immigrants: el 7 de maig, a les 20.00 hores, als Jardins de les Voltes d’en Cirés. Organitza: El Mirador dels Immigrants amb col·laboració amb el Centre Islàmic Camí de la Pau.
 • 3er Iftar popular 2019: els dimarts 7,14, 21 i 28 de maig, a les 21.00 hores, a l’Ateneu del Raval (c. Reina Amàlia, 3). Organitza: Associació de Dones Marroquines a Catalunya (ADMC).
 • Iftar popular del Centre Cultural Islàmic Català: el 10 de maig, a les 20.00 hores, a la Plaça del Mercat del Clot. Organitza: Centre Cultural Islàmic Català.
 • Iftar popular de Trinitat Vella: el 11 de maig, a les 20.00 hores (18.30 hores portes obertes als dos oratoris), a la Plaça de la llosa del metro de Trinitat Vella. Organitza: Mesquita La Paz i l’Associació Cultural dels Musulmans Africans de Barcelona.
 • Celebració de l’Iftar de Ramadà: el 15 de maig, a les 20.30 hores, a l’Ateneu del Raval (c. Reina Amàlia, 3). Organitza: Associació de Dones de Bangladesh.
 • Iftar popular del Ramadà: el 16 de maig, a les 20.45 hores, al Museu Marítim de Barcelona (Av. Drassanes, s/n). Organitza: Fundació Ibn Battuta i la Federació del Consell Islàmic.
 • 2n Iftar col·lectiu multicultural: el 17 de maig, a les 20.30 hores, al Centre Cívic Baró de Viver. Organitza: Associació Cultural Puente de Comunicación Intercultural.
 • Iftar popular: el 20 de maig, a les 20.00 hores, a la Mesquita Darul Amal (c. Vistalegre, 18). Organitza: Mesquita Darul Amal.
 • Celebració interreligiosa i popular de l’Iftar i la Pasqua al Raval: el 23 de maig, a les 20.15 hores, a la Plaça dels Àngels. Organitza: Grup interreligiós del Raval, amb el suport de la Fundació Tot Raval.
 • Iftar conjunt: el 25 de maig, a les 20.40 hores, a l’Associació Islàmica Ciutat Meridiana (carrer Escolapi Càncer, 35-37). Organitza: Associació Islàmica Ciutat Meridiana.
 • Iftar popular del Centre Cultural Islàmic de Sants – Mesquita Rahma: el 27 de maig, a les 20.30 hores, a la Rambla de Badal 90. Organitza: Centre Cultural Islàmic de Sants – Mesquita Rahma.
 • Iftar 2019, sopar de germanor: el 30 de maig, a les 21.00 hores, al Casal de la Concòrdia. Organitza: Coordinadora d’Entitats del Poble Sec.
 • Iftar popular de la Comunitat Islàmica de Nou Barris: el 31 de maig, a les 21.00 hores, a la Plaça Àngel Pestaña. Organitza: Comunitat Islàmic de Nou Barris.

L’Oficina d’Afers Religiosos i l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura han organitzat una xerrada i itinerari el dimarts 14 de maig sota el títol: Què coneixem del Ramadà?. Amb la voluntat de compartir  aquest moment tan especial amb les comunitats musulmanes de Barcelona, es farà una xerrada al barri del Raval sobre el què és el Ramadà, que servirà de context per a recórrer l’itinerari “La Barcelona marroquina” organitzada per EuroArab. Aquesta ruta resseguirà diferents indrets del barri d’especial rellevància per a la comunitat marroquina musulmana. Acabarà amb el trencament del dejuni en un iftâr col·lectiu.

Són moltes les comunitats i persones musulmanes que celebren el Ramadà a Barcelona i arreu del món, els orígens són molt diversos. En l’edició anterior es va realitzar un itinerari per conèixer la vivència de la comunitat d’origen paquistanès resident a la ciutat.

Ramadân mubârak per a totes les barcelonines i barcelonins que aquesta setmana celebreu l’inici del mes de Ramadà!

Comparteix aquest contingut