Barcelona celebra la V Nit de les Religions, marcada per la crisi sanitària

Barcelona celebra la V Nit de les Religions, marcada per la crisi sanitària

Els dies 12 i 13 de setembre tindrà lloc la cinquena edició de "La nit de les religions" de Barcelona. La iniciativa inclou un programa d’activitats, presencials i virtuals, organitzades per 33 comunitats religioses i associacions de la ciutat, que inclouen xerrades, visites guiades, concerts i representacions teatrals, entre altres.

L’edició d’enguany s’ha adaptat a la realitat actual, marcada per un context de crisi sanitària arran de la covid-19. Així, en aquesta edició, s’estrenaran activitats en format virtual i es demanarà prèviament la inscripció a les activitats per garantir l’aforament i la distància social necessària.

La Nit de les Religions té com a objectiu principal generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona. Seran dos dies de portes obertes i de diàleg en què participaran quaranta comunitats i entitats de diverses tradicions religioses o conviccions: cristianes de diferents denominacions, musulmanes, jueves, budistes, bahá’ís, hindús, sikhs, i també entitats no religioses, entre altres. Com en les edicions anteriors, serà una jornada per conèixer la pluralitat de conviccions, tradicions espirituals i confessions dels veïns i veïnes de la ciutat i interaccionar-hi.

A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de Barcelona i en forma part. La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”, l’ha organitzat l‘Associació AUDIR, amb el lideratge del seu grup de joves.

L’acte inaugural serà el mateix dissabte 12 de setembre, a les 12.30 hores, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. En l’acte, que serà obert a la ciutadania, amb inscripció prèvia, es preveu que hi intervinguin el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, i el director del Departament d’Interculturalitat i Cohesió Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Francesc Ventura. També hi intervindran Inês Castel-Branco, editora d’Akiara Books, i Xavier Melloni, antropòleg i fenomenòleg de la religió. Hi haurà una interpretació de peces musicals de diverses cultures, a càrrec de Monika Czyżewska (flauta travessera) i Alejandro Mateo (violí barroc).

Francesc Torradeflot, director d’AUDIR, afirma: “Les comunitats religioses i entitats de la societat civil han tingut un rol essencial durant el temps de confinament, acompanyant, sovint, les persones més vulnerables des d’un punt de vista material, emocional i espiritual. La Nit de les Religions es vol sumar també a aquest esperit d’acompanyament i proximitat a través de les activitats que es duran a terme”.  A més a més, “vol continuar sent un espai de trobada i de diàleg, que permeti conèixer de primera mà la diversitat del nostre país i ser un instrument per contribuir a eliminar els prejudicis, els estereotips i els discursos d’odi”, afegeix.

Per la seva banda, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, explica: “La carta de drets i deures de Barcelona afirma que Barcelona és una ciutat de convivència que es fonamenta en la responsabilitat, la pluralitat, la diversitat, la tolerància i el respecte dels drets humans i la promoció de les condicions per a la lliure i plena realització de la persona. La llibertat de consciència i de culte i el seu reconeixement a la ciutat és fonamental. I perquè la llibertat de conviccions i de consciència sigui veritablement possible ens cal treballar en el marc de la laïcitat, per tal que totes les cosmovisions i opcions de consciència (religioses i no religioses) convisquin i cooperin en igualtat d’oportunitats. Però més enllà del dret a expressar la fe, les entitats i tradicions religioses i de consciència aporten una riquesa i un valor incalculables a una ciutat com Barcelona. Formen part d’un bé comú, un bé històric, un bé cultural i humà que cal garantir i preservar”.

Així, doncs, el 12 i 13 de setembre seran dos dies per descobrir les diferents religions, els cultes i les conviccions de Barcelona. Uns dies per a creients i no creients, per a la convivència i el gaudi.

Podeu seguir tota l’actualitat a les xarxes a través de #Nitreligions2020.

Comparteix aquest contingut