Demà, les comunitats musulmanes de Barcelona celebren la festa del sacrifici

Demà, les comunitats musulmanes de Barcelona celebren la festa del sacrifici

Demà, 20 de juliol, les comunitats islàmiques barcelonines celebren la festa del sacrifici. Aquesta celebració és coneguda col·loquialment com la “festa del xai” perquè és costum sacrificar xais o altres animals; en àrab s’anomena ‘îd al-adhà, és a dir, ‘festa del sacrifici’.

La celebració té lloc el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el Hajj, el pelegrinatge que fan les persones musulmanes a la ciutat de la Meca, a l’Aràbia Saudita. Recorda el sacrifici d’un xai per part d’Abraham després que Déu observés la seva fidelitat en estar disposat a sacrificar el seu fill Ismael, tal com recull l’Alcorà.

La celebració comença amb la pregària matinal, que normalment a Barcelona es fa majoritàriament als oratoris propis de les comunitats però, com altres vegades, també en alguns equipaments, resultat de la col·laboració conjunta amb l’Oficina d’Afers Religiosos, els responsables de les comunitats islàmiques i els responsables municipals dels territoris. Enguany, degut a la crisi sanitària que totes i tots estem vivint, no totes les comunitats faran ús d’aquests espais. Tot es desenvolupa en un ambient festiu i de fraternitat. Seguidament, les famílies musulmanes van a buscar els xais que han encarregat a les carnisseries (a Catalunya s’han d’haver sacrificat a l’escorxador), la carn dels quals es reparteix tradicionalment en tres parts iguals: una per a les persones més desafavorides, una altra per a les amistats i la tercera per a la mateixa família.

‘Îd mubârak per a totes les barcelonines i barcelonins que, com arreu del món, demà celebren ‘îd al-adhà!

Comparteix aquest contingut