Durga Utshav, festivitat en honor a la deesa hindú

La comunitat hinduista de Ciutat Vella celebra el gran festival d’adoració a Durga, deessa mare de tot l’univers, que rememora la seva victòria sobre el dimoni Mahisha, del Bé sobre el Mal.

Del 15 al 19 d’octubre, l’Associació Puja Festes Culturals Bengalís celebra una festivitat plena de colors on s’elaboren imatges de la deessa Durga, es fan ofrenes, oracions, àpats i danses tradicionals obertes a tot el veïnat. La celebració, que tindrà lloc al carrer del Carme número 84 (amb Joaquim Costa) viurà el moment més important el dijous 18 d’octubre.

En l’hinduisme, es considera que la divinitat s’expressa a través de tres aspectes (trimurti): el creador (Brahma), el conservador (Vishnu) i el transformador (Shiva). Durga o Parvati són dos dels noms més coneguts que pren l’aspecte femení o parella (shakti o devi) del déu Shiva. Durga Utshav o Durga Puja és el festival devocional hindú que se celebra després de l’equinocci de tardor i durant el mes lunar d’Ashwin, és a dir, durant la segona meitat d’octubre, en honor a la deessa Durga.

La celebració del Durga Utshav commemora la lluita de la deessa contra les forces del mal encarnades pel dimoni (asura) Mahisha i s’acostuma a allargar durant nou dies o nits (navaratri), encara que els dies més importants són els cinc finals. Entre les diverses activitats que es porten a terme a les diferents regions de l’Índia i als països amb presència hindú, destaquen les ofrenes de flors i aliments, les recitacions de textos espirituals, les processons populars, els dejunis, les representacions teatrals, l’elaboració de menjars típics o les danses tradicionals.

La festivitat de Durga Utshav és coneguda i celebrada a tota l’Índia i a Bangladesh.

El simbolisme de Durga Utshav

La victòria de la deessa Durga representa la victòria del poder maternal, creador i nodridor, davant del caos i la fatalitat del destí. Tot i que aquí la potència divina es manifesta sota la forma femenina d’una deessa que pren diferents atributs guerrers, com el color vermell propi de la sang i les armes (els bastons simbolitzen les espases), aquesta també es representa en actes de recolliment i concentració.

Diverses activitats dins d’aquesta festivitat venen a escenificar la lluita que tot ésser humà porta a terme en el seu interior per dominar les pròpies passions i contradiccions. L’objectiu és aconseguir la unitat i la restauració de l’estat de plenitud primordial que simbolitza la victòria final, al desè dia (vijaya dashami).

Festivitats religioses a Ciutat Vella

Amb la voluntat d’explicar als veïns i veïnes de Ciutat Vella les diverses manifestacions culturals i religioses que passen als carrers del districte, s’han editat una sèrie de fulletons que es repartiran a vianants i veïnat durant els actes, i que es recullen sota la col·lecció “Festivitats religioses a Ciutat Vella”.

Arxius adjunts

Comparteix aquest contingut